VN-organisatie voor migratie telt in tien jaar ruim 63.000 doden en vermissingen op migratieroutes

Ruim 63.000 vluchtelingen en migranten zijn de voorbije tien jaar gestorven of raakten vermist bij hun tocht naar een ander land. Dat meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dinsdag op basis van data die tussen 2014 en 2023 werd verzameld. Verdrinking is volgens de aan de Verenigde Naties verbonden instantie de belangrijkste oorzaak van de overlijdens en vermissingen. Bijna zestig procent van de omgekomen migranten is verdronken.

De cijfers van het IOM omvatten migratieroutes over de hele wereld. Het gaat zowel om vluchtelingen en migranten die vanuit Noord-Afrika en het Midden-Oosten naar Europa proberen te komen, als om Zuid-Amerikanen die via Mexico de Verenigde Staten willen bereiken.

Van de meeste doden kon de VN-organisatie de afkomst niet achterhalen. Onder de slachtoffers die wel geïdentificeerd werden zijn vooral mensen uit Afghanistan, Myanmar, Syrië en Ethiopië. Naast verdrinking vielen volgens het IOM ook veel slachtoffers als gevolg van ongelukken met (vracht)wagens, geweld onderweg, en gebrek aan onderdak en eten en drinken.

Middellandse Zee dodelijkste route

Verreweg de meeste doden vielen in de Middellandse Zee. Het IOM telde daar zo’n 27.000 slachtoffers in de afgelopen tien jaar. Het gebied geldt al jaren als een van de dodelijkste migratieroutes ter wereld. Deze maand alleen al kwamen er tientallen mensen om het leven, zo verdronken half maart nog zestig mensen die vanuit Libië de oversteek waagden.

De database van het VN-orgaan is gebaseerd op berichtgeving van ongelukken in de media, verslagen van ooggetuigen en hulporganisaties en overheidsbronnen. De 63.000 doden en vermisten zijn een minimale inschatting, erkent het IOM. Lokale organisaties, die meer zicht hebben op specifieke regio’s en migratieroutes, rapporteren doorgaans meer slachtoffers.


Lees ook
‘Wij komen uit Europa’, zegt de bemanning van de reddingsboot. Onder de migranten breekt er luid gejoel uit

De Humanity 1 – het reddingsschip van ngo SOS Humanity – heeft ook snelle en wendbare reddingsboten. Daarmee halen ze migranten van zee.