VN: Mensen wereldwijd vaker slachtoffer van mensenhandel, vooral vrouwen en kinderen

In 2022 waren er significant meer mensen slachtoffer van mensenhandel. Het aantal waargenomen gevallen steeg in vergelijking met 2019, het meetjaar vóór corona, met 25 procent. Dat valt te lezen in een woensdag gepubliceerd rapport van het VN-Bureau voor Drugs en Criminaliteit.

De „significante” stijging betekent concreet 74.785 slachtoffers in 2022. De stijging is enerzijds een gevolg van verbeterde opsporingstechnieken, maar mogelijk speelt ook de huidige wereldproblematiek mee, schrijft het VN-bureau. Zo worden sommige mensen die op de vlucht slaan voor klimaatrampen en politieke conflicten „rechtstreeks” in de handen van mensenhandelaren en uitbuiters „gedrukt”.

Mensenhandelaren zetten slachtoffers in 2022 vooral in voor dwangarbeid. Voorheen kwam seksuele uitbuiting het vaakst voor. Desondanks worden seksuele uitbuiters vaker voorgeleid. De onderzoekers stellen ook vast dat er meer mensen worden geronseld om onder druk criminele klussen uit te voeren.


Lees ook

Rapporteur Mensenhandel: ‘Zicht op uitbuiting Oekraïners ontbreekt’

Conny Rijken, Rapporteur Mensenhandel:  „We zien dat er door malafide uitzendbureaus misbruik van Oekraïners wordt gemaakt.”

Meer vrouwen en kinderen

Net als voorgaande jaren hadden criminelen het in 2022 vooral op vrouwen voorzien. Vrouwen en meisjes waren in 61 procent van de gevallen het slachtoffer, de meesten van hen werden seksueel uitgebuit. Ook deze groep was in 2019 nog kleiner en steeg in de jaren daarna (meisjes met 22 procent, vrouwen 39 procent). Het totaal aantal kinderen, jongens én meisjes, dat slachtoffer was van mensenhandel groeide tussen 2019 en 2022 met ongeveer een derde.

De onderzoekers merken op dat mensenhandel in toenemende mate een wereldwijd en trans-nationaal fenomeen wordt. Zo stuitten ze in data op meer verschillende nationaliteiten dan voorheen, slachtoffers kwamen uit zeker 162 verschillende landen. Zij werden verhandeld naar 128 landen. De onderzoekers zagen vooral een toename in sub-Saharaans Afrika, Noord-Amerika en ook West-Europese landen.

„Rechtssystemen moeten hun focus verbreden en zich beter wapenen tegen verschillende vormen van mensenhandel”, schrijft Ghada Waly, de bewindvoerder van het VN-bureau, in het rapport. Zo moet het voorkomen van mensenhandel een „integraal” onderdeel worden van arbeidsbescherming, vindt ze.