VN: in 2022 recordaantal binnen- en buitenlandse ontheemden, toename vooral door oorlog in Oekraïne

Migratie Het record komt ook door een nieuwe telling van het aantal al in 2021 gevluchte Afghanen. Mede door het conflict in Soedan is het aantal ontheemden in 2023 verder toegenomen.
5,7 miljoen Oekraïners ontvluchtten hun land in 2022.
5,7 miljoen Oekraïners ontvluchtten hun land in 2022. Foto Olga Maltseva/AFP

Het wereldwijd aantal ontheemden in binnen- en buitenland is in 2022 opgelopen naar een recordaantal van ruim 108 miljoen mensen, 19 miljoen meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van VN-organisatie UNHCR. De toename heeft grotendeels te maken met de oorlog in Oekraïne. Daarnaast is het aantal in 2021 gevluchte Afghanen hoger gebleken dan eerder bekend was.

Door de oorlog in Oekraïne ontvluchtten ruim 5,7 miljoen mensen dat land, de snelste uitstroom sinds de Tweede Wereldoorlog wereldwijd. Ter vergelijking: het duurde vier jaar voordat zoveel Syriërs hun land ontvluchtten tijdens de burgeroorlog. Het UNHCR verwacht dat het aantal Oekraïners dat op de vlucht is eind 2023 verder toegenomen zal zijn. De vluchtelingenorganisatie meldt daarnaast dat, vooral door het in april uitgebroken conflict in Soedan, het aantal ontheemden tot mei is toegenomen tot 110 miljoen mensen.

Syriërs zijn nog steeds de grootste groep vluchtelingen (6,5 miljoen in 2022), gevolgd door Oekraïners, Afghanen (beide 5,7 miljoen) en Venezolanen (5,5 miljoen). In het Zuid-Amerikaanse land heerst nog altijd een economische crisis. Opvallend is dat Aruba relatief de meeste vluchtelingen, vooral Venezolanen, opvangt. Eén op de zes inwoners van dat eiland is vluchteling, net iets meer dan in Libanon (één op de zeven inwoners).

Opvang in Turkije

Ruim 35 miljoen in 2022 ontheemden waren gevlucht naar een ander land. Turkije ving in 2022 de meeste vluchtelingen op (3,6 miljoen mensen), Iran en Colombia volgen met respectievelijk 3,4 en 2,5 miljoen mensen. Zij vangen vooral vluchtelingen op uit buurlanden. Zo verblijven in Turkije veel Syriërs in vluchtelingenkampen en verhuisde een groot aantal Venezolanen noodgedwongen naar Colombia. Zo’n 70 procent van alle vluchtelingen wordt opgevangen in een buurland.

Deze ‘opvang in eigen regio’ heeft als gevolg dat het grootste aantal vluchtelingen in economisch instabiele landen verblijft, zoals Libanon. De 46 minst ontwikkelde landen zijn goed voor slechts 1,3 procent van het wereldwijde bruto binnenlands product, maar vangen meer dan 20 procent van alle vluchtelingen op. Volgens het UNHCR blijft voldoende financiële steun uit vanuit rijkere landen.

De meeste ontheemden verblijven nog steeds in eigen land: ruim 62 miljoen mensen. De overige bijna 11 miljoen mensen zijn asielzoekers of zijn niet gecategoriseerd als ontheemd, maar hebben waarschijnlijk wel hulp nodig.