VN-experts trekken Venezolaans verkiezingsproces en herverkiezing Maduro in twijfel

De omstreden Venezolaanse presidentsverkiezingen van eind juli, waarbij Nicolás Maduro werd verkozen voor een derde ambtstermijn, zijn sterk tekortgeschoten op het gebied van transparantie en integriteit. Dat hebben experts van de Verenigde Naties woensdag in een rapport bekendgemaakt. De VN hadden op uitnodiging van de Venezolaanse kiescommissie een panel naar Venezuela gestuurd om met eigen ogen het verkiezingsproces te kunnen beoordelen. Volgens de groep ontbrak het aan „fundamentele maatregelen van transparantie en integriteit” die essentieel zijn voor het houden van een „geloofwaardige” stembusgang.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de regering-Maduro, dat nooit een sluitend bewijs van de verkiezingsuitslag publiceerde, heeft de kritische beoordeling „categorisch” afgewezen, omschreef het VN-rapport als „onzin” en beschuldigde het panel van het verspreiden van leugens. Voor Caracas is het VN-rapport het sein om buitenlandse verkiezingswaarnemers voortaan te weren.


Lees ook

Even leken er transparante verkiezingen te komen in Venezuela, toen werden oppositiepolitici toch hardhandig een busje in geduwd

De Venezolaanse oppositieleider María Corina Machado woensdag tijdens haar ingelaste persconferentie in Caracas.

De twijfelachtige omstandigheden rond Maduro’s herverkiezing hebben Venezuela de afgelopen weken in een politieke crisis gewenteld en geleid tot grootschalige protesten door het hele land. De demonstraties werden door de Venezolaanse autoriteiten hard neergeslagen. Bij de protesten vielen in totaal 25 doden en 192 gewonden. 2.400 mensen werden daarbij gearresteerd. Ook komend weekend staan — op initiatief van verschillende leden van de oppositie — demonstraties gepland.

Eind juli werd Maduro, ondanks exitpolls en peilingen die een ruime overwinning van de oppositie voorspelden, uitgeroepen tot winnaar met 51 procent van de stemmen. Tegelijk had de oppositie eigen verkiezingscijfers gebracht waarin oppositiekandidaat Edmundo Gonzalez Urrutia met 67 procent van de stemmen werd uitgeroepen tot winnaar. Naast de Venezolaanse oppositie betwistten ook de Europese Unie en de G7, waaronder de Verenigde Staten, de herverkiezing van Maduro hevig. Zij drongen er bij hem op aan om volledige openheid te geven over de verkiezingsuitslag. Hoewel Maduro meteen aankondigde dit bewijs te zullen leveren, is dat tot op heden niet gebeurd.


Lees ook

Als de ene Corina niet mag meedoen, neemt de Venezolaanse oppositie wel een andere Corina als presidentskandidaat

Oppositieleider María Corina Machado (l) presenteert vrijdag in Caracas haar vervanger als presidentskandidaat, de  filosoof Corina Yoris, naast haar.