VN: driekwart van alle Werelderfgoedlocaties loopt risico op droogte of overstromingen

Bijna driekwart van de culture en natuurlijke erfgoedlocaties in de wereld wordt bedreigd door te veel of te weinig water. Dat maakte Unesco, het VN-agentschap dat over het erfgoed gaat, dinsdag bekend. „Waterproblemen, of het nu gaat om droogte, schaarste, vervuiling of overstromingen, vormen een bedreiging voor veel van de meer dan 1.200 Unesco-werelderfgoedlocaties”, aldus de organisatie.

Volgens het onderzoek kampen vooral culturele locaties met een waterschaarste. Daarnaast krijgt meer dan de helft van de natuurlijke locaties te maken met het risico van overstromingen door nabijgelegen rivieren.

Twintig procent van alle locaties ziet zich mogelijk geconfronteerd met met een dubbel probleem, zo wel te veel als te weinig water. Specifiek geldt dat voor plekken in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, delen van Zuid-Azië en Noord-China. Het zijn gebieden waar „de gecombineerde druk van infrastructuurontwikkeling en klimaatverandering” een bedreiging vormen voor „zowel natuurlijke ecosystemen als cultureel erfgoed dat ze in stand houden”.

Een in het onderzoek genoemd voorbeeld is de Taj Mahal. Die krijgt te maken met „waterschaarste die de vervuiling doet toenemen en het grondwater uitput, wat beide het gebouw beschadigt”. Ook noemt Unesco een van de grootste watervallen ter wereld, de Victoriawatervallen op de grens tussen Zambia en Zimbabwe die door terugkerende droogte kan slinken tot een straaltje water.