Vlaanderen wil Nederlandse overheid in gebreke stellen wegens afvalwater Chemelot

Het Vlaamse kabinet wil de Nederlandse overheid in gebreke stellen, vanwege het overtreden van internationale milieuregels. Dat meldt de Vlaamse minister Zuhal Demir van Omgeving in een persbericht. Waterschap Limburg zou eind 2020 ten onrechte toestemming hebben gegeven aan het bedrijf Sitech Services BV op industrieterrein Chemelot om afvalwater te lozen in de Maas.

Minister Demir constateert dat die lozingen gevolgen kunnen hebben voor het milieu in Vlaanderen en daardoor in strijd zijn met internationale regels. De minister zegt dat ze daar begin vorig jaar al contact over heeft opgenomen met de Nederlandse overheid, maar dat ze daarbij niet verder is gekomen dan „enkele ambtelijke overleggen en een verzoek tot bedrijfsbezoek”.

Volgens Demir is het daarom nu „hoog tijd om de zaak naar de hoogste overheid, het Nederlands Rijk, te escaleren via een formele ingebrekestelling dat de Nederlandse overheid tot actie maant”. Haar woordvoerder laat vrijdagavond aan NRC weten dat de minister haar diensten „opdracht heeft gegeven het nodige te doen” en dat het daarmee op korte termijn daadwerkelijk van een ingebrekestelling zal komen.

Er is volgens de woordvoerder nog geen schade vastgesteld in Vlaanderen als gevolg van de lozingen. Maar hij zegt dat het Nederland te verwijten valt dat het „de Europese verplichting voor een milieueffectrapportage niet heeft gevolgd en Vlaanderen daardoor geen voorwaarden kon stellen aan de lozingen.”

Discussie in Nederland

Ook in Nederland zelf woedt al enige tijd een discussie over de mogelijke schadelijke gevolgen van de lozingen door industrieterrein Chemelot voor onder meer de drinkwaterproductie. Zo demonstreerden eind september enkele tientallen activisten en sympathisanten van Extinction Rebellion voor het hoofdkantoor van Waterschap Limburg tegen de „schadelijke” lozingen en de „bizarre vergunning” die Chemelot heeft gekregen.

Ook in het algemeen bestuur van het waterschap is het onderwerp van gesprek en willen meerdere partijen een einde aan de watervergunning.


Lees ook
Wat OM terechte vervolging noemt, voelt voor bedrijven Chemelot als criminaliseren

Onderdelen van de Anqore ACN Fabriek op <strong>het petrochemische complex Chemelot</strong> in Geleen, Limburg.” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/01/vlaanderen-wil-nederlandse-overheid-in-gebreke-stellen-wegens-afvalwater-chemelot.jpg”><br />
</a> <dmt-util-bar article=