Vlaamse regering bereikt akkoord met boeren, minister-president roept op tot einde protestacties

De Vlaamse regering heeft donderdagavond een akkoord gesloten met landbouwbedrijven. Dat heeft de Vlaamse minister-president Jan Jambon bevestigd via X. Hij spreekt van „een ambitieus en toekomstgericht akkoord met respect voor de natuur” dat „tegemoet komt aan de terechte verzuchtingen van Vlaamse landbouwers.”

Volgens Belgische media is afgesproken dat de Vlaamse overheid tot 1 oktober zelf geen landbouwgrond meer opkoopt, met uitzondering van overstromings- en beschermde natuurgebieden. Ook wordt er een werkgroep in het leven geroepen waar met alle betrokken sectoren wordt gesproken over het gebruik van landbouwgrond. Daarnaast wordt een verbod op bemesting voorlopig niet gehandhaafd en worden de administratieve lasten voor boeren verminderd.

Jambon roept demonstrerende boeren op hun „acties die onze economie ontwrichten, stop te zetten”. Eerder deze week blokkeerde een groep van zo’n vijfhonderd boeren nog de toegang tot de haven van Antwerpen. Een van de eisen van actievoerende boeren was het beschermen van landbouwgrond. Boerenbond-voorman Lode Ceyssens is positief over het akkoord, maar zegt wel tegen VRT Nieuws dat dit pas het begin is van nieuwe onderhandelingen.