Het zag er lang naar uit dat een van de oudste profvoetbalclubs van Nederland ten onder zou gaan, maar vrijdagmiddag maakte SBV Vitesse uit Arnhem bekend definitief gered te zijn. „Vitesse vindt nieuwe aandeelhouders; schuld omgezet in aandelen”, schrijft de 133 jaar oude club op X.
„Vitesse kan het heugelijke nieuws melden dat het vijf nieuwe aandeelhouders heeft gevonden. Het vijfmanschap is per direct eigenaar van de club geworden, nadat het de schuld van de Common Group heeft overgenomen en vervolgens heeft omgezet in aandelen. Daarmee heeft Vitesse eveneens weer een positief eigen vermogen”, schrijft de club in een persbericht op haar website.
Wie de vijf aandeelhouders zijn, heeft Vitesse niet bekend gemaakt. Dit zal het vijftal „op zeer korte termijn” zelf doen. En omdat ze allen een zogeheten minderheidsbelang (minder dan 25 procent) in de club krijgen, hoeven de Arnhemmers niet opnieuw het goedkeuringsproces van de licentiecommissie van de KNVB te doorlopen.
Vitesse in wurggreep
Daarmee komt er na ruim tweeënhalf jaar een einde aan de overnamesoap rondom de Arnhemse Keuken Kampioen Divisie (KKD) club. Vitesse was tussen 2011 en 2022 in handen van verschillende (Russische) investeerders, maar na de Russische invasie van Oekraïne besloot toenmalig eigenaar Valeri Ojf de club in de verkoop te zetten. Een kandidaat werd gevonden in de persoon van Coley Parry, een Amerikaanse zakenman uit zorgsector.
Parry was met zijn Common Group – een collectief van zowel zakelijke als particuliere investeerders – bereid om de club over te nemen. Voetbalbond KNVB stak daar alleen herhaaldelijk een stokje voor, waardoor de overname meermaals moest worden uitgesteld. Omdat de club in geldnood verkeerde, verstrekte de Common Group zo’n 17 miljoen euro aan Vitesse. Maar na de zoveelste tegenslag trok Parry de stekker uit de aanstaande deal en eiste hij de miljoenen van zijn investeerders terug.
Vitesse belandde in een wurggreep. De KNVB verleende de Arnhemmers veelvuldig uitstel voor het indienen van een sluitende begroting, maar de bond wilde de boekhoudkundige malaise tegelijkertijd niet ongestraft laten. Het gevolg: puntenaftrek na puntenaftrek. Vitesse degradeerde aan het eind van het eredivisieseizoen 2023-2024 naar de KKD en wist op deadline-dag 31 juli op een haar na de proflicentie voor het nieuwe seizoen te behouden. Toch ontbrak een definitieve oplossing.
De club bleef strijden voor haar voortbestaan. In juni leek Ewijker Guus Franke te willen inspringen. Hij had geld. In Zwitserland, waar zijn investeringsmaatschappij gevestigd is. Dat geld kon worden gebruikt om de miljoenenschuld bij Parry af te lossen. Het klonk mooi, maar Franke zag bij nader inzien in oktober toch af van de overname. Hij legde de schuld bij Parry en liet de club weten van de geschrapte deal: „Wij hebben kosten noch moeite gespaard om Vitesse te redden, aan alle voorwaarden van de KNVB voldaan, en het geld voor de overname stond al klaar.”
Ondertussen trok de KNVB Vitesse in november opnieuw punten af: 21 om precies te zijn. Daarmee zakte de club naar de laatste plaats van de KKD. Daar staan de Arnhemmers nog steeds, met een puntentotaal van -8. Na één seizoen terugkeren naar de Eredivisie is zodoende bijna onmogelijk: alleen een periodetitel kan de club nog een ontsnappingsroute bieden.
Maar dat is voor de vijf nieuwe aandeelhouders geen must. „De komende periode zal door [hen, red.] worden gebruikt om de financiële en sportieve stabiliteit van Vitesse te beoordelen en gesprekken te voeren met de belangrijkste stakeholders van de club”, schrijft de club. „Eén ding is al wel helder; regionale betrokkenheid staat bij onze aandeelhouders hoog in het vaandel.”