N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Mensen die in Groningen of het noorden van Drenthe aardbevingsschade aan hun woning hebben gemeld die lager is dan 60.000 euro hoeven niet langer aan te tonen of die schade door gaswinning is veroorzaakt. Dat meldt demissionair staatssecretaris voor Mijnbouw Hans Vijlbrief (D66) vrijdagmiddag in een Kamerbrief. De nieuwe regeling wordt stapsgewijs ingevoerd, zodat de afhandeling behapbaar blijft.
Onder de nieuwe regels hoeven mensen met schade onder de 60.000 euro niet langer de oorzaak ervan te laten onderzoeken. Dat moet nu nog wel, met een zogenoemde ‘capaciteitstoets’. Daarin stelt een deskundige vast of scheuren in een muur of andere schade door een aardbeving zijn veroorzaakt. Bij schade die meer dan 60.000 euro bedraagt, blijft dit onderzoek wel verplicht.
Mensen die van de regeling gebruik maken, mogen zelf een aannemer inhuren om de schade te herstellen. De rekening mogen zij dan naar het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) sturen. Het is ook mogelijk om een aannemer in de hand te nemen die het IMG zelf inhuurt. De bewoners kunnen het herstel laten uitvoeren in een „nog nader uit te werken periode, denk aan vijf jaar”, aldus Vijlbrief. Een deel van de plannen was al eerder bekend, maar die moest het kabinet nog uitwerken. Vijlbrief hoopt dat hij met de vrijdag gepresenteerde plannen onduidelijkheid en onvrede bij getroffenen eindelijk te kunnen wegnemen.
Lees ook: Daan (11) uit Woltersum ziet scheuren in de muren van zijn huis en zijn school
Mogelijk onterechte claims
Wat de afhandeling lastig maakt, is dat bij veel schade aan woningen niet met zekerheid vast te stellen is of die door aardbevingen is veroorzaakt. Daardoor hebben de afgelopen tijd mogelijk meerdere mensen compensatiegelden kunnen claimen zonder dat de schade aan hun huizen is toegebracht door aardbevingen, zo berichtte NRC eerder deze week. Dat is niet illegaal: elke schademelding in het getroffen gebied wordt in behandeling genomen, ook als die niet rechtstreeks herleidbaar zijn tot een beving. Vijlbrief noemde mensen die onterecht een schademelding indienen om zo geld te krijgen donderdag op NPO Radio 1 „onbehoorlijk”.
Sinds november 2021 bestaat er ook een andere regeling, waarbij bewoners kunnen kiezen voor een eenmalige schadevergoeding van 5.000 euro. Vijlbrief liet vrijdag weten dit bedrag te verdubbelen tot 10.000 euro. „De vergoedingen kunnen snel worden uitbetaald en bewoners weten direct waar zij aan toe zijn”, aldus de demissionaire staatssecretaris. „Dit is met name voor mensen met relatief kleinere schades aantrekkelijk of als daadwerkelijk herstel voor bewoners minder goed uitkomt”.
Het IMG gaat de komende maanden zaken behandelen die al zijn ingediend, om zo de compensatie stapsgewijs af te handelen. Nieuwe aanvragen kunnen pas begin 2024 worden ingediend.
Afgelopen zondag stopte na zestig jaar de gaswinning in Groningen. Alleen in het geval van een zeer koude winter of andere uitzonderlijke gevallen, kan het opdiepen van aardgas tijdelijk worden hervat. De gasputten moeten op 1 oktober 2024 definitief zijn ontmanteld.