N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Studieschuld De rente die oud-studenten over hun studieschuld betalen, zal volgend jaar vervijfvoudigen. Met name de ‘pechgeneratie’ die tussen 2015 en 2022 geen basisbeurs kreeg, is duur uit.
1 Waarom wordt de rente verhoogd?
Ben je dit jaar klaar met studeren, dan is de rente op je studieschuld vijf keer zo hoog als een medestudent die vorig jaar afstudeerde. De rente op studieleningen in het hoger onderwijs stijgt van 0,46 procent naar 2,56 procent, maakte de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gisteren bekend. Voor mbo’ers stijgt de rente minder hard: van 1,78 naar 2,95 procent.
De rente op studieschuld is gekoppeld aan de rente die de overheid zelf moet betalen om geld te lenen. Met name de vijfjarige staatsobligaties die lopen via de Europese Centrale Bank (ECB) zijn hiervoor van belang. Sinds 2014 is de rente op staatsobligaties onder de 1 procent gebleven. Sinds dit jaar verhoogt de ECB die rente op staatsleningen tot inmiddels ruim drie procent.
2 Wie treft dit?
1,6 miljoen Nederlanders hebben een studieschuld. Daaronder vallen jongeren die nu studeren en mensen die al afgestudeerd zijn. In totaal komt die opgetelde studieschuld neer op 28 miljard, berekende het CBS begin dit jaar, ruim anderhalf miljard meer dan het jaar ervoor. Van de groep oud-studenten tussen de 25 en 30 jaar, die al is begonnen met aflossen, ligt de gemiddelde studieschuld op 22.900 euro.
Met name de zogenoemde ‘pechgeneratie’, studenten die tussen 2015 en 2022 via het leenstelsel geld konden lenen voor hun studiefinanciering, is met de huidige renteverhoging duur uit. Zij vielen grotendeels of volledig buiten de boot omdat ze geen basisbeurs kregen en leenden daarom meer geld. De gemiddelde studieschuld steeg onder het leenstelsel van 4.700 naar 17.100 euro. Sinds september ontvangen studenten weer een basisbeurs.
Voor mbo’ers geldt dat zij al een langere tijd een hoger percentage over hun studieschuld betaalden. Hierbij geldt wel dat de basisbeurs voor mbo’ers nooit is afgeschaft en zij in de regel een kleinere schuld zullen hebben dan de studenten die onder het leenstelsel vielen. Wel mogen mbo’ers inmiddels even lang doen over terugbetalen van de schuld: 35 jaar.
3 Wat betekent het concreet?
Jarenlang konden studenten tegen historisch lage rentetarieven – soms zelfs gratis – geld lenen.
Bij afstuderen wordt het rentetarief van dat moment voor vijf jaar lang vastgelegd voor je studieschuld. Nu wijzen studentenorganisaties op de rappe rentestijging van de afgelopen twee jaar, die ertoe leidt dat geleend geld plotseling duurder uitvalt dan verwacht.
Demi Janssen van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) rekent als volgt voor: een student met een schuld van 22.900 euro, die gebruikmaakt van de volledige afbetalingsperiode van 35 jaar, komt met de nieuwe rente uit op bijna twaalfduizend euro aan rentekosten. Een kleine tienduizend euro meer dan met de oude rente van 0.46 procent. Het ISO pleit nu voor een renteplafond zodat studenten zekerheid hebben dat eventuele toekomstige „torenhoge rentes” worden voorkomen.
Een deel van de studenten is via een truc voorlopig ontkomen aan de huidige rentestijging. Wiskundestudent Joep de Jong kwam erachter dat als hij zijn lening voor 31 december 2023 tijdelijk stopzette, hij een groot deel van zijn studieschuld kon ‘vastzetten’ op het lagere rentepercentage. Hij deelde zijn tip en in totaal maakten 26.000 studenten van de truc gebruikt, laat DUO weten.
Lees ook dit opinieartikel: Rente op studielening? Het lijkt op roulette
4 Met welke verwachtingen leende de ‘pechgeneratie’?
Toen het leenstelsel in 2015 werd ingevoerd, verkondigde toenmalig minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) regelmatig in kranten en talkshows dat de „zogenaamde leenangst” onder studenten niet nodig was. „Als wij steeds maar zeggen dat die leningen een blok aan je been zijn, dan ontstaat de angst ervoor vanzelf.”
Geconfronteerd met kritiek, zoals tijdens een studentendemonstratie op het Malieveld in 2014, adviseerde Bussemaker dat studenten zich niet gek moesten laten maken door „spookverhalen”.
De voorwaarden waren namelijk gunstig, stelde Bussemaker . „Je hoeft je studielening pas terug te betalen als je afgestudeerd bent, en een redelijk inkomen hebt. Als dat tegenvalt kan de lening uiteindelijk zelfs worden kwijtgescholden.”
5 Wat zijn de reacties?
Studenten zijn gaan studeren met het idee dat ze voordelig konden lenen, zegt ISO-voorzitter Demi Janssen. „Nu vervijfvoudigt de rente ten opzichte van vorig jaar, neemt het collegegeld toe, en worden huur en boodschappen duurder. Het is een giftige cocktail.”
Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf (D66) benadrukt dat studenten met weinig inkomen ook weinig aan aflossing betalen. Hij denkt dat de recent heringevoerde basisbeurs en energiecompensatie voor studenten zal zorgen voor „financiële rust” onder een groep studenten. Inmiddels heeft de BBB aan de minister gevraagd of een vastgesteld rentepercentage voor studieleningen mogelijk is.