Vijf raadsleden stappen uit SP-fractie in bakermat Oss en beginnen eigen partij

Vijf van de acht raadsleden van de lokale fractie van de Socialistische Partij in SP-bolwerk Oss zijn opgestapt en beginnen een eigen partij. „De afgelopen weken is de samenwerking binnen onze Osse SP-afdeling volledig ontspoord”, schrijft de opgestapte fractievoorzitter Jan Zoll. Hij noemt daarbij „onderling wantrouwen en spanningen” als oorzaak en „onenigheid en strijd over wie we zijn, wat we willen en hoe we dat het beste kunnen bereiken”.

Zoll richt samen met de vier andere opgestapte fractieleden de nieuwe partij Sociaal Sterk Oss op. Daarmee willen zij zich inzetten voor goede huisvesting, toegankelijke zorg en laagdrempelige voorzieningen in wijken, buurten en kernen.

Oss wordt gezien als de bakermat van de SP. Oprichter Jan Marijnissen komt er vandaan en de partij was er jarenlang de grootste.

Richtingenstrijd

Volgens Zoll heeft de SP inmiddels zijn relevantie verloren en bestaat de partij van „de goede discussie en analyse” niet meer. Hij schrijft dat de slechte sfeer binnen de lokale afdeling „vooral te maken heeft met de richtingenstrijd binnen de SP die het landelijk bestuur al jaren weigert op te lossen”.


Lees ook

Zelfs bolwerk Oss stemt geen SP meer, maar hun nieuwe leider geeft de socialisten hoop

In Oss was de SP bij verkiezingen de afgelopen jaren altijd een van de drie grootste partijen. Maar bij de laatste verkiezingen daalde de partij sterk in de kiezersgunst.

De directe aanleiding voor de scheuring was een conflict over het slopen van woningen in de Osse Roofvogelwijk, terwijl de huurders jarenlang beloofd was dat hun woningen gerenoveerd zouden worden.

De drie overgebleven SP-raadsleden in Oss laten in een persbericht weten gewoon door te gaan en het vertrek van hun collega’s te betreuren. „Hun handelen is niet in het belang van al die mensen die al die jaren op de SP hebben gestemd”.