Vijf migranten dood aangetroffen in Noord-Frankrijk na mislukte oversteek

Vijf migranten zijn in de nacht van zaterdag op zondag omgekomen tijdens een poging de oversteek van Noord-Frankrijk naar Groot-Brittannië te maken. Dat meldt de Franse maritieme autoriteit aan Franse media. Vier mensen werden zondagochtend vroeg dood aangetroffen in het water. Om 09.00 uur vond een wandelaar het vijfde slachtoffer.

De slachtoffers maakten deel uit van een groep migranten die in de nacht van zaterdag op zondag werden gered voor de kust van Wimereux, iets ten zuiden van Calais. Daar probeerde de groep aan boord te klimmen van een boot, waarmee ze de oversteek zouden maken naar Groot-Brittannië. Wat daar precies bij misging, is niet bekend. Een sleepboot die langs de kust patrouilleerde kwam te hulp en vond „levenloze en bewusteloze mensen in het water”, meldt de Franse autoriteit tegen de lokale krant La Voix du Nord.

Volgens de autoriteiten wilden de migranten gebruikmaken van de windstille situatie, en zouden ze zich daarom in het ijskoude water hebben gewaagd. In totaal werden 72 mensen in veiligheid gebracht, van wie twintig met ernstige onderkoeling.

Volgens de Britse regering staken in 2023 bijna 30.000 mensen in kleine boten over van het vasteland van Europa naar Groot-Brittannië, een daling van meer dan een derde ten opzichte van het jaar daarvoor, schrijft The Guardian . Daar tegenover staat een stijging van 30 procent van het aantal sterfgevallen onder asielzoekers in Noord-Frankrijk die wachtten op betere weersomstandigheden om de oversteek te wagen.


Lees ook
Rwanda-deal of niet: bootmigranten blijven het Kanaal oversteken

Bootmigranten in Dover, begin augustus.