Victor Lafay na late aanval de verrassende winnaar van tweede etappe Tour de France

Tour de France Adam Yates behoudt na zijn zege in de eerste etappe de gele trui, op zes seconden van Pogacar en zijn tweelingbroer Simon. De groene trui is nu van Lafay en de bolletjestrui blijft in handen van Neilson Powless.
Victor Lafay won zondag voor het eerst een etappe van de Tour de France.
Victor Lafay won zondag voor het eerst een etappe van de Tour de France. Foto Jasper Jacobs/Belga

Victor Lafay is de winnaar van de tweede etappe van de Tour de France, die ongeveer 209 kilometer tussen Victoria-Gasteiz en San Sebastián besloeg. De 27-jarige Fransman van Cofidis liet zondag na een late aanval, ongeveer een kilometer voor de eindstreep, verrassend de Belg Wout van Aert (28) van Jumbo-Visma achter zich. Het is zijn eerste etappewinst in de Tour de France ooit. Tadej Pogacar (24) van UAE werd net als in de eerste etappe derde.

De Britse wielrenner Adam Yates behoudt na zijn zege in de eerste etappe de gele trui, op zes seconden van Pogacar en zijn tweelingbroer Simon Yates. De groene trui is nu van Lafay en de bolletjestrui voor de leider in het bergklassement blijft — na een ferme strijd — van Neilson Powless uit de Verenigde Staten.

Het echte spektakel liet in de langste rit van deze Tour de France lang op zich wachten. Na tal van mislukte pogingen van anderen, lukte het Powless, de Noor Edvald Boasson Hagen en Rémi Cavagna om een flink gat te slaan van 4,5 minuut. Zij wisten hun voorsprong niet tot op het einde te behouden. Pogacar kwam uiteindelijk als eerste op de top van de laatste heuvel, de Jaizkibel.

Een groep van zo’n twintig wielrenners daalde af naar San Sebastián. Het initiatief was in de laatste 10 kilometer van wielerploeg Jumbo Visma. Doel was om Van Aert, op papier de snelste man in de kopgroep, in stelling te brengen voor een sprint. Toch was het met nog één kilometer te gaan plotseling Lafay die wegsnelde. De voorsprong die hij met zijn alles-of-niets-poging creëerde op zijn achtervolgers was zo groot, dat een allesbeslissende eindsprint uiteindelijk helemaal achterwege bleef.