Verzekeraars in de VS worden steeds huiveriger om alle branden en stormen nog te dekken

Dat Los Angeles in de winter met ernstige bosbranden kampt, verraadt niet alleen dat de gevolgen van klimaatverandering in het zuiden van Californië gevaarlijk escaleren. De branden tonen ook dat een van de dichtstbevolkte regio’s van de VS op een punt is aanbeland waarop verzekeraars het brandgevaar niet langer kunnen afdekken. Nu woningen en hun inboedel onverzekerbaar worden, lopen steeds meer mensen het risico alles in de vlammen te verliezen.

De afgelopen jaren besloten meerdere verzekeraars in Amerika’s volkrijkste staat (40 miljoen inwoners) in de meest risicovolle postcodegebieden geen dekking meer te bieden. Andere bedrijven nemen geen nieuwe klanten in Californië aan. Voor wie nog wel een polis heeft, stijgen de premies elk jaar met duizenden dollars.

Ook duizenden huiseigenaren in de nu verwoeste stadsdelen van LA kregen vorig jaar te horen dat hun brandverzekeringspolis per 1 januari 2025 afliep. State Farm, een van de grootste verzekeraars in de staat, meldde dat blijven verzekeren tot faillissement zou kunnen leiden. „Het ophogen van de premies zou waarschijnlijk onvoldoende zijn om onze financiële kracht te behouden.”


Lees ook

Economen hebben een onprettige boodschap over klimaatrisico’s voor huiseigenaren: ‘Wegkijken helpt niet’

Hoofdeconomen Ester Barendregt (links, Rabobank). Marieke Blom (midden, ING) en Sandra Phlippen (rechts, ABN Amro).

Burgers die geen private polis kunnen afsluiten, zijn steeds vaker aangewezen op het FAIR Plan. Dit is een verzekeringsprogramma waar de Californische staat borg voor staat, maar de premies liggen doorgaans hoger, terwijl minder gedekt wordt. Bijna een half miljoen Californiërs maken er niettemin gebruik van: beter dan helemaal geen verzekering.

Woensdag maakte FAIR Plan bekend voor de huidige branden al 6 miljard dollar aan schade te moeten vergoeden. Als de rekening voor het staatsprogramma te hoog oploopt, kan het een beroep doen op private verzekeraars. Die zullen dan gedwongen zijn hun premies volgend jaar verder te verhogen.

Geen polissen meer

Goed verzekerd wonen wordt niet alleen in Californië een privilege van miljonairs. Ook in Florida, dat dit najaar getroffen werd door twee zware orkanen, lopen de premies voor vooral kustbewoners hoog op. Verzekeraars weigeren bovendien om nog polissen te verstrekken of te verlengen. Of ze dwingen eigenaren hun huizen stormbestendig te maken.

Californië en Florida blijven niettemin populaire staten om te wonen, met oververhitte vastgoedmarkten tot gevolg. Omdat de grond vaak meer waard is dan de huizen zelf, besluiten veel Amerikanen niet te duur te bouwen. Als er dan een storm of vlammenzee passeert, is de wederopbouw ook niet prijzig.

Van alle mondiale schade door extreem weer werd ruim de helft vorig jaar gedeclareerd in Noord-Amerika, Midden-Amerika en de Caraïben, meldde ’s werelds grootste verzekeraar Munich Re donderdag: 190 miljard op een totaal van 320 miljard dollar. Naast wervelstormen, orkanen, vloedgolven en bosbranden leidden ook onweersbuien toenemend tot schade.

De kosten aan de schade door de huidige branden zou kunnen oplopen tot 57 miljard dollar, schatte weersite AccuWeather woensdag. En dan was 2024 al het duurste jaar sinds 2017, toen de VS getroffen werden door drie orkanen. Deze oplopende kosten houdt de verzekeringssector volgens Munich Re „behapbaar” door zich terug te trekken uit de meest risicovolle gebieden, en door premies te verhogen.