Vervuilende busjes en vrachtwagens worden geweerd uit binnensteden, maar kabinet en gemeenten blijven erover bakkeleien

De Goudse singels zijn omringd door camera’s en hagelnieuwe borden. „Zone”, staat er boven een rode verbodscirkel, met daarin een vrachtwagen en een bestelbusje. Daaronder een pictogram van een camera. De boodschap: per 1 januari mogen hier geen vervuilende bedrijfsbusjes en vrachtwagens meer langs. Het betekent niet dat elke dieselbus geweerd wordt. Het verbod geldt vooralsnog voor de meest vervuilende voertuigen. In 2030 is het de bedoeling dat alle bedrijfsbusjes en vrachtwagens elektrisch zijn.

In de Goudse Feestwinkel staat Richard Mooijekind achter de toonbank. Mooijekind heeft een bestelbus die op diesel rijdt om daarmee ballondecoraties te bezorgen, maar die bus is nog niet zo vervuilend dat hij die meteen moet vervangen. „Wij hebben nog twee jaar de tijd”, zegt hij, terwijl een klant een Thunder Cracker afrekent. Toch maakt Mooijekind zich zorgen. „Als we die bus moeten vervangen, dan gaat ons dat zo’n 60.000 euro kosten.”

‘Gedegen voorbereiding’

Gouda is niet de enige gemeente waar een zero-emissiezone voor ondernemers worden ingevoerd. Vanaf 2025 is er zo’n zone in de binnenstad van veertien gemeenten, waaronder Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht. Die zones zijn volgens de Goudse wethouder Judith Sargentini (GroenLinks) het gevolg van „een jarenlange, gedegen voorbereiding” van Nederlandse gemeenten, waarbij werd samengewerkt met tientallen organisaties uit onder meer de transportsector en de Rijksoverheid.

Volgens Sargentini wordt van ondernemers niet het onmogelijke gevraagd. Er zijn overgangsregelingen en uitzonderingssituaties afgesproken voor bedrijven die het niet kunnen betalen of die bijna met pensioen gaan. De gemeenten gaan over de invoering van de zones en over de handhaving daarvan.

Maar toch ontstond er, door tumult in Den Haag, de afgelopen maanden veel verwarring. Gingen de zones nou wel of niet door? Sargentini: „Daar baal ik van. Het is voor mensen niet meer te volgen. We staan er daardoor als gezamenlijk openbaar bestuur in Nederland niet goed op.”

Een Fiat 500 in Gouda hangt aan de lader.
Foto Tobias Kleuver/ANP

Verwarring

De verwarring begint nadat VVD-Kamerlid Hester Veltman afgelopen oktober een motie indiende. In het hoofdlijnenakkoord staat dat bekeken moet worden hoe het instellen van de zero-emissiezones kon worden uitgesteld. In de motie verzoekt Veltman de regering om vorm te geven aan een uitzondering voor ondernemers tot 2029. De motie haalt een Kamermeerderheid.

PVV-staatssecretaris Chris Jansen van Infrastructuur en Waterstaat reageert op 22 november, minder dan anderhalve maand voor de invoering van de zones. Hij wil de overgang naar de emissiezones versoepelen. Zo wil de staatssecretaris dat er een boetevrije periode van een jaar moet worden ingevoerd en dat de overgangsregeling voor een bepaalde categorie dieselbusjes moet worden verlengd.

41 brancheorganisaties uit de mobiliteitssector, waaronder Techniek Nederland en de RAI Vereniging, sturen Jansen daarna een boze brief. Er is volgens de organisaties „al jaren” overleg gevoerd over de haalbaarheid van de plannen, ook met het ministerie van Jansen. De organisaties stonden achter de invoering per januari 2025, de plannen zouden er voor zorgen dat alle ondernemers mee kunnen doen. De brief van Jansen zorgt volgens de organisaties voor onduidelijkheid en oneerlijkheid omdat sommige ondernemers al verduurzaamd hebben. „Een uitermate ongewenste situatie.” Uiteindelijk blijkt half december dat het kabinet en de Kamer de gemeenten niet buitenspel gaan zetten met een spoedprocedure.

Schone binnensteden

Volgens Rob van Tilburg, directeur programma’s van milieuorganisatie Natuur en Milieu – ook betrokken bij de overleggen van de afgelopen jaren – wordt door de acties van het kabinet en de Kamer totaal overschaduwd waarom de zones ooit bedacht zijn. „Voor schone binnensteden en om de klimaatdoelen te halen. Daar hebben wij ons met de brancheorganisaties voor ingezet.”

Een kakafonie van onduidelijkheid

Rob van Tilburg
Natuur en Milieu

De bemoeienis van Den Haag noemt hij „een voorbeeld van onbetrouwbare politiek”. Het ergert hem dat het Rijk net heeft gedaan alsof zij iets over de zones te zeggen hebben, terwijl dat niet zo is. „Met als gevolg een kakafonie van onduidelijkheid.” Dat de zones alsnog worden ingevoerd „ondanks deze woelige bumpy ride” noemt Van Tilburg „een compliment aan de gemeenten.”

Een lossende vrachtwagen bij een supermarkt in het centrum van Gouda.
Foto Tobias Kleuver/ANP

De Amsterdamse wethouder Melanie van der Horst zei eind december tegen nieuwszender AT5 dat ze het gevoel had dat de Tweede Kamer het gezag van de gemeenten probeerde te ondermijnen, onder meer door de aangenomen motie van Kamerlid Veltman. Van de gesprekken met staatssecretaris Jansen had Van der Horst „een heel ongemakkelijk gevoel” gekregen.

Wethouder Judith Sargentini van Gouda vindt dat deze manier van politiek bedrijven een vorm van „management by shouting around” is. „Er wordt over de zones gesproken alsof het slecht is voorbereid en er grote rampen staan te gebeuren. En dat klopt gewoon echt niet.”

‘Ondernemers serieus nemen’

Volgens Hester Veltman is het juist aan de landelijke politiek om actie te ondernemen als er signalen zijn dat regelingen niet goed worden uitgevoerd. Ze zegt met „vele ondernemers” en brancheverenigingen te hebben gesproken die zorgen hadden over de zones. „Ik wil de ondernemers serieus nemen die zeggen dat ze in de problemen komen door de nieuwe regels.” Ze is nog niet tevreden over hoe de zones nu worden ingevoerd en wil de komende tijd de situatie in de gaten blijven houden.

Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zegt dat het kabinet „een afgewogen en gebalanceerd pakket van maatregelen” heeft gepresenteerd, die recht doen aan eerder gemaakte afspraken en „de nieuwe politieke werkelijkheid.”

De zones gaan dus door. Maar toch is er nog steeds sprake van discussie tussen kabinet en gemeenten. Verschillende gemeenten die NRC benaderde geven aan de eerste vier maanden geen boetes op te leggen aan mensen die met een te vervuilend busje of vrachtwagen de stad in komen. Eerst geven ze waarschuwingen en daarna volgen boetes van 120 euro per bestelbusje en 300 euro voor een vrachtwagen. Volgens een woordvoerder van het ministerie zet het kabinet daarentegen nog steeds in „op een boetevrije periode van één jaar.”

Voor ondernemer Maurice Koster, van het Gouds Kaashuis, is het er allemaal niet duidelijker op geworden. „De gemeente zegt dit en de landelijke overheid het tegenovergestelde. Ik heb besloten dat ik voorlopig mijn dieselbusje nog niet weg doe, want deze nieuwe zone kan voor mijn gevoel weer heel snel worden teruggedraaid.”


Lees ook

Ondernemers in mineur over Nederlands ondernemingsklimaat. ‘Kijk nu eens over kabinetten heen’

Ondernemers tijdens de Ondernemers Top in Eindhoven.