Vertrekkend burgemeester Aboutaleb zag alle burgers als Rotterdammers

Kort na de bloedige aanval van Hamas in Zuid-Israël besloot de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb de Rotterdamse vlag op het stadhuis halfstok te hangen – een eerbetoon aan alle burgerslachtoffers van de geweldsexplosie tussen Hamas en Israël. Coalitiepartij Leefbaar Rotterdam en de VVD waren boos; zij wilden de Israëlische vlag op het stadhuis zien. Aboutaleb bleef bij zijn besluit.

Van al die kritiek was weinig te merken, dinsdag tijdens de nieuwjaarsreceptie op het stadhuis. Daar maakte hij bekend in het najaar, na ruim vijftien jaar, het ambt van burgemeester van Rotterdam neer te leggen. Hij kreeg van alle kanten lof toegezwaaid. „Een betrokken en geëngaeerde bestuurder.” (Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, GroenLinks). „Een fidele collega-bestuurder.” (Haagse burgemeester Jan van Zanen, VVD). „De beste burgemeester ooit”, klonk het in de zaal.


Lees ook
Welke burgemeester heeft Rotterdam straks nodig?

Burgemeester Ahmed Aboutaleb op 22 mei dit jaar bij de doop van cruiseschip MS Rotterdam VII van de Holland America Line.

Die laatste titel draag hij sinds 2021 zelfs officieel nadat de internationale denktank City Mayors Foundation hem benoemde tot ‘beste burgemeester van de wereld’. „Aboutaleb behandelt alle burgers als ‘Rotterdammers’, ongeacht hun afkomst en achtergrond”, stond in het jury-rapport. De stichting noemt Aboutaleb „een van de langst dienende en meest gerespecteerde burgemeesters van Europa”. Het tijdschrift Binnenlands Bestuur riep hem al drie keer uit tot beste lokale bestuurder. En toen RTV Rijnmond na twee termijnen een peiling onder zesduizend Rotterdammers hield, bleek dat zo’n tachtig procent een derde ambtstermijn steunde.

Deze popsterachtige status had hij bepaald niet vanaf het begin van zijn burgemeesterschap. Aboutaleb is als burgemeester nooit zwierig, zeker de eerste jaren niet. Wel altijd gedegen, hardwerkend en betrokken. Hij groeide in de loop der jaren steeds meer in zijn rol als burgervader en daarmee nam ook zijn populariteit toe.

Weinig tegenspraak

Aboutaleb is ook een man die weinig tegenspraak duldt, dat was vooral duidelijk voor mensen die met hem werken. Wie regelmatig raadsvergaderingen bijwoont, ziet een bestuurder die korzelig kan reageren op raadsleden die tegen hem ingaan. Toen Leefbaar-raadslid Ingrid Coenradi hem onlangs beschuldigde van vriendjespolitiek in een debat over een fraudezaak bij Stadsontwikkeling, reageerde hij woedend. „Ik vind het stuitend en beneden elk niveau. Echt schandalig.”

2023: Aboutaleb bij een herdenking voor de doodgeschoten Rotterdamse huisarts van het Erasmus MC.
Foto Remko de Waal / ANP

Hij is krachtig en authentiek in crisissituaties. Op moeilijke momenten weet hij de juiste snaar te raken. Zoals recent, toen een student medicijnen een moeder en haar veertienjarige dochter en een docent op het Erasmus MC doodschoot. Hij was de diep geraakte en troostende burgervader op de bijeenkomst voor buurtgenoten, legde zijn arm om schouders en deelde knuffels uit. En hij was tegelijk de snel en adequaat handelende bestuurder die de stad op zo’n moment nodig heeft.

Hij heeft een recht-toe-recht-aan stijl die veel mensen aanspreekt. Na de rellen op Rotterdam-Zuid in 2021, onder meer tegen de corona-maatregelen, sprak hij een dag later in een filmpje de relschoppers rechtstreeks aan: „Hoe voelt het om wakker te worden met een tas gestolen spullen naast je bed?” De relschoppers hadden verschillende winkels geplunderd. „Een held joh, jij”, voegde hij eraan toe. “Wat zegt je geweten eigenlijk?”

2015: Aboutaleb tijdens een demonstratie naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo, in Parijs.
Foto Robin Utrecht / ANP

Het bekendste voorbeeld van zijn ‘gedraag je en anders opzouten’-houding is zijn toespraak na de bloedige aanslag op de redactie van Charlie Hebdo door islamitische extremisten in 2015, in Parijs. Hij sprak de legendarische woorden: „Als je het niet ziet zitten dat humoristen een krantje maken, ja… mag ik het dan zo zeggen: Rot toch op!” Hij voegde daaraan toe dat „de moslimgemeenschap” afstand moet nemen van islamitisch extremisme.

Veel Nederlanders waarderen dat hij dat als belijdend moslim zegt. Hij is voor geloofsgenoten net zo streng als voor anderen. Tegelijkertijd steekt het veel jonge Rotterdamse moslims. Door de moslimgemeenschap te vragen excuses te maken voor iets waar ze niets mee te maken hebben, worden ze aangesproken op hun etnische en religieuze achtergrond. En juist dat, vinden ze, is niet meer van deze tijd.

Inmiddels is de kritiek breder dan alleen van islamitische stadsgenoten en wordt makkelijker geuit. Ten tijde van het raadsdebat na de aanval op Israël van 7 oktober was hij op dienstreis naar Marokko. Het werd hem niet in dank afgenomen. Het werd een emotionele vergadering – zonder Aboutaleb. Hij was gevraagd om te blijven, maar ging toch.