Vertrappingsramp India: grote vraagtekens bij veiligheid gebedsbijeenkomst, dodental opgelopen tot 121

Het dodental als gevolg van de vertrappingen tijdens een hindoeïstisch evenement dinsdag in Hathras, in de Indiase deelstaat Uttar Pradesh, is opgelopen tot 121. Dat meldt het Indiase persbureau ANI woensdag. Intussen is ook meer bekend over de oorzaken van de Hathras-stampede, zoals de ramp in India inmiddels wordt genoemd. Volgens een door ANI ingezien politierapport was het aantal aanwezige mensen ruim drie keer zo hoog als de toegestane capaciteit.

Bij de gebedsbijeenkomst, die zo’n 200 kilometer ten zuidoosten van hoofdstad New Delhi plaatsvond, had de lokale politie toestemming gegeven voor de aanwezigheid van zo’n 80.000 feestvierders. Volgens het politierapport waren echter zeker 250.000 mensen aanwezig. Daarnaast worden ook bij andere veiligheidsmaatregelen vraagtekens geplaatst, zoals het gebrek aan nooduitgangen en de beperkte aanwezigheid van medische diensten.

Het politiedocument beschrijft een scène „van totale chaos”. Die ontstond toen Suraj Pal Singh – een populaire predikant waar in Indiase media naar wordt verwezen als godman en die ook bekend staat als ‘Bhole Baba’ – na zijn optreden naar zijn auto liep om het evenement te verlaten. Dat zorgde voor een stormloop van duizenden mensen richting het voertuig, waarbij naast de 121 doden ook honderden gewonden vielen.

De Indiase politie is nu een zaak begonnen tegen een naaste medewerker van de predikant, die verantwoordelijk was voor de organisatie van het evenement. Er zouden nog geen arrestaties zijn verricht. De autoriteiten zouden op zoek zijn naar de predikant, mogelijk om zijn versie van de feiten te horen. Dinsdag gaf de hoogste minister van het district Hathras, monnik Yogi Adityanath, de opdracht grondig onderzoek te doen naar het incident om vast te stellen of het een om „ongeluk of een samenzwering” gaat.