Verspreiders van transgender-hoax moeten Brigitte Macron schadevergoeding betalen

Verhult Brigitte Macron zich al jaren achter de identiteit van haar broer en is ze eigenlijk een man? Het lijkt een bizarre vraag, maar de beschuldiging was voor de Franse première dame genoeg reden om naar de rechter te stappen. Nee, luidt zijn antwoord donderdag.

En dus worden zelfbenoemd spiritueel medium Amandine Roy en de onafhankelijke journalist Natacha Rey, de twee voornaamste verspreiders van de complottheorie, veroordeeld tot smaad. Ze moeten achtduizend euro schadevergoeding betalen aan Brigitte Macron en vijfduizend euro aan haar broer, Jean-Michel Trogneux. Ook krijgen ze een voorwaardelijke boete van vijfhonderd euro.


Lees ook

Brigitte Macron is Emmanuels geheime wapen én risico

Ze is Macrons geheime wapen én risico

De complottheorie rond het gender van Brigitte Macron werd eind 2021 bekend bij het grote publiek toen Roy en Rey in een vier uur lange video op YouTube beweerden dat Brigitte is geboren als een man met de naam Jean-Michel – de voornaam van haar broer Jean-Michel Trogneux. Die laatste zou zijn geslacht hebben veranderd en de identiteit van Brigitte hebben aangenomen. In de video werden ook beelden van de presidentsvrouw en haar kinderen getoond.

400.000 keer bekeken

In de video interviewt beweert Rey drie jaar onderzoek gedaan te hebben naar de volgens haar „staatsleugen” rond Brigitte Macron. Daar schreef ze eerder al artikelen over. Ze baseert haar theorie onder meer op de afwezigheid van Jean-Michel in de media.

De video werd al snel meer dan 400.000 keer bekeken. Halverwege december van dat jaar was het onderwerp ook twee dagen trending op Twitter, slechts weken voor de Franse presidentsverkiezingen. De Franse president en zijn vrouw voelden zich daarom genoodzaakt om te reageren en de geruchten te ontkennen.

De valse aantijgingen gingen een eigen leven leiden in voornamelijk extreemrechtse kringen en resulteerden in beschuldigingen van kindermisbruik. Om die reden klaagde Brigitte Macron de twee vrouwen in februari 2022 aan voor onder meer schending van haar portretrecht en privacy en voor smaad. Ook haar broer en drie kinderen deden aangifte tegen de vrouwen.

De advocaat van Macron en Trogneux eiste afgelopen juni een schadevergoeding van 10.000 euro per persoon. Amandine Roy was bij die rechtszaak aanwezig. Brigitte, haar man en Natacha Rey lieten verstek gaan.