Verplicht duurzaamheidsverslag voor kwart bedrijven nog onbereikbaar

Een flink deel van de bedrijven die vanaf 1 januari verslag moeten gaan doen van hun impact op milieu, klimaat en maatschappij, voldoet nog niet aan de vereisten hiervoor. Uit een enquête onder Nederlandse bedrijven blijkt dat ruim een kwart van de bedrijven die vanaf het nieuwe jaar dergelijke duurzaamheidsrapportages moeten afleveren, hiervoor nog niet genoeg gegevens verzamelen. Het onderzoek is uitgevoerd door economisch onderzoeksbureau SEO en de Universiteit van Amsterdam en verscheen vrijdag in economenvakblad ESB.

De verplichting om verslag te doen van de duurzaamheidsimpact van een bedrijf is een gevolg van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Die set duurzaamheidsregels geldt in de hele Europese Unie. CSRD gaat grofweg gezegd vanaf 2024 gelden voor grote beursgenoteerde bedrijven, vanaf 2025 voor andere grote bedrijven en vanaf 2026 voor beursgenoteerde mkb-bedrijven.

Zestien procent ‘verkent’ op dit moment de impact van de CSRD-regels voor hun bedrijf

Bedrijven die vanaf 1 januari onder de verplichting vallen, publiceren hun duurzaamheidsrapportages pas begin 2025. Om over het hele jaar de impact te weten, moet echter in veel gevallen al direct vanaf 1 januari data worden verzameld. Bijvoorbeeld: een bedrijf met fabrieken die vervuild water lozen, kan als het pas later in het jaar begint met meten niet meer precies achterhalen wat in de voorgaande maanden de impact was op de waterkwaliteit.

Uit het onderzoek van SEO en de UvA blijkt dat 47 procent van de bedrijven die vanaf 1 januari onder de regels vallen, al continu de geboekte voortgang monitort. Nog eens ruim een kwart verzamelt al wel gegevens of rapporteert daarover. 10 procent is nog bezig met het formuleren van doelstellingen, en 16 procent ‘verkent’ op dit moment de impact van de CSRD-regels voor hun bedrijf. 1 procent is helemaal niet bezig met de nieuwe duurzaamheidsrapportages.

Geen boete

Het is nog niet precies duidelijk wat de consequenties zijn van het niet goed kunnen rapporteren over de impact op milieu en klimaat. Er is op dit moment geen instantie die boetes uitdeelt. De meeste gevolgen zullen dan ook indirect zijn. Accountants zullen bij het ontbreken van duurzaamheidsgegevens het jaarverslag niet kunnen aftekenen. Een bedrijf dat geen jaarverslag inlevert, kan een boete krijgen van de Autoriteit Financiële Markten en zal te maken krijgen met ontevreden aandeelhouders.

Bedrijven die geen ‘score’ kunnen overhandigen over wat hun impact is (en geen plannen hebben hoe die impact te verkleinen) zullen bovendien minder makkelijk financiering kunnen krijgen van banken of andere financiers. Ook zullen bedrijven die wél aan de nieuwe regels moeten voldoen druk uitoefenen op hun leveranciers of afnemers om gegevens aan te leveren – en soms zelfs afscheid nemen als dat niet gebeurt. Onder CSRD moeten bedrijven namelijk niet alleen verslag doen van hun eigen directe milieu-impact (zoals de uitstoot van de auto’s van werknemers of het kantoor) maar ook van de bedrijven die grondstoffen leveren en van de klanten die vervolgens producten of diensten gebruiken.