Vermoedelijk menselijke resten bij geborgen wrakstukken onderzeeër Titan

Berging onderzeeër Brokstukken van de Titan, die vorige week implodeerde tijdens een expeditie naar het wrak van de Titanic, zijn geborgen van de oceaanbodem en woensdag aan land gebracht in het Canadese St. John’s, Newfoundland.
Een wrakstuk van de onderzeeër Titan, geborgen van de bodem van de Noord-Atlantische Oceaan, wordt woensdag gelost van het schip Horizon Arctic in het Canadese St. John's, Newfoundland.
Een wrakstuk van de onderzeeër Titan, geborgen van de bodem van de Noord-Atlantische Oceaan, wordt woensdag gelost van het schip Horizon Arctic in het Canadese St. John’s, Newfoundland. Foto Paul Daly/The Canadian Press via AP

Er zijn waarschijnlijk menselijke resten geborgen met de wrakstukken van de mini-onderzeeër Titan, die vorige week implodeerde tijdens een expeditie naar het wrak van de Titanic in de Noord-Atlantische Oceaan. Dat heeft de Amerikaanse kustwacht woensdag verklaard, melden internationale persbureaus.

De kustwacht deed de mededeling enkele uren nadat brokstukken van de Titan, geborgen van de oceaanbodem op ruim 3.800 meter diepte nabij de boeg van de Titanic, door het Canadese schip Horizon Arctic aan land werden gebracht in St. John’s, Newfoundland. Verdraaide brokstukken van de onderzeeër werden gelost bij een pier van de Canadese kustwacht.

Berging en bestudering van de wrakstukken maken deel uit van het onderzoek naar de oorzaak van de implosie van het vaartuig van OceanGate Expeditions, waarbij alle vijf inzittenden omkwamen. De „vermoedelijke menselijke resten” zullen worden overgebracht naar de Verenigde Staten voor analyse, aldus de kustwacht. Over de aard van de resten werden geen mededelingen gedaan.

Bungelende draden

Op beelden van de Canadese omroep CBC was te zien hoe onder meer de neus van de onderzeeër en andere verbrijzelde onderdelen met een kraan van het dek van de Horizon Arctic werden getakeld. Ook waren een verwoest deel van de romp en een apparaat met bungelende draden te zien.

Lees ook: Kritiek op Titanic-toeristen zwelt aan

Zowel de Canadese Transportation Safety Board als de Amerikaanse Marine Board of Investigation doen onderzoek naar de implosie. Aangenomen wordt dat de Titan op zondag 18 juni implodeerde tijdens de afdaling naar de Titanic. Na een intensieve, grootschalige zoekactie die wereldwijde belangstelling trok werden afgelopen donderdag brokstukken gevonden op de oceaanbodem.

De onderzeeër werd bestuurd door Stockton Rush, het hoofd van OceanGate, eigenaar van de Titan. Ook aan boord waren de Britse miljardair Hamish Harding, de Pakistaanse zakenman Shahzada Dawood en zijn zoon Suleman, en de Franse ontdekkingsreiziger Paul-Henri Nargeolet.