Verleg wat vliegroutes en hup: plots is ruimte voor een nieuwe geluidshinderloze stad bij Schiphol. Is het echt zo simpel?

Het is een „charmante gedachte” om de vlieghinder van Schiphol tegen te gaan met minder routes, en daardoor ruimte vrij te maken voor het bouwen van woningen. „Maar ik ben bang dat de puzzel om het luchtruim in te delen met dit voorstel alleen nog maar complexer wordt”, zegt luchtvaartexpert Joris Melkert van de TU Delft.

Maandag presenteerde de Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving Wouter Veldhuis een plan om twee vertrekroutes voor twintig kilometer te verleggen. Door het wegvallen van de geluidshinder zou onder meer tussen Nieuw-Vennep en Hoofddorp een stad kunnen worden gebouwd, en zouden wijken in Amsterdam Nieuw-West extra kunnen worden bebouwd. „Maar met dit voorstel meldt zich eigenlijk een nieuwe stakeholder bij de indeling van het luchtruim”, zegt Melkert.

Herindeling luchtruim

Rijksadviseur Veldhuis richt zich met het voorstel tot de ministers Mona Keijzer (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, BBB) en Barry Madlener (Infrastructuur, PVV). Minister Keijzer wil het voorstel „nader bestuderen en de mogelijkheden verder verkennen en uitwerken”. Minister Madlener reageert zuiniger. „Dit voorstel en de impact ervan op de operatie van Schiphol is onvoldoende onderzocht”, laat hij weten. „Het aanpassen of schrappen van een vertrekroute op Schiphol vergt een intensief en langdurig traject in overleg met de omgeving.”

Het college van Rijksadviseurs heeft naar eigen zeggen wel „luchtvaartexperts” geraadpleegd, maar niet Schiphol zelf en ook de Luchtverkeersleiding Nederland is niet gesproken. Die laatste laat weten dat bij onderzoek naar aanpassing van vliegroutes een „integrale analyse” wordt uitgevoerd om te zorgen „dat het veilig gebruik van routes door het vliegverkeer in alle omstandigheden blijft gewaarborgd”.

Voorafgaand aan het voorstel van Rijksadviseur Veldhuis waren er al plannen om het luchtruim opnieuw in te delen. Die herindeling is noodzakelijk doordat het, aldus luchtvaartexpert Melkert, „drukker” wordt in het luchtruim, en bovendien militair luchtverkeer meer ruimte nodig heeft om te oefenen. Daar zijn al de nodige voorstellen voor gedaan. Deze geplande herindeling zou zelfs kunnen betekenen dat plaatsen als Hoofddorp en Nieuw-Vennep niet minder, maar juist méér geluidshinder krijgen. Over de herindeling schrijft Madlener: „Doel van de eerste stap in dat proces is om voldoende oefenruimte voor defensie mogelijk te maken en omvliegen te beperken.” Pas na deze herindeling van het luchtruim in de jaren 2028-2030, stelt Madlener, wordt er gesproken over „vaste naderingsroutes, zodat de geluidsimpact kan worden verminderd”. En: „Daarbij kan ook worden bekeken of het aanpassen van één of meer vertrekroutes wenselijk en mogelijk is.”

Europees luchtruim

Bij het voorstel van Rijksadviseur Veldhuis is ook nog de vraag of de nieuwe vliegroutes veilig zijn, en bijvoorbeeld niet interfereren met routes van aankomende vliegtuigen, voegt luchtvaartexpert Joris Melkert toe. Vliegroutes boven het kleine Nederland moeten bovendien binnen het Europese luchtruim passen. „Want Nederland is tien minuten in de breedte en twintig minuten in de lengte.” Tenslotte zou het kleine stukje omvliegen tot extra uitstoot van CO2 leiden. Kortom: „Het is erg ingewikkeld.”

De luchthaven Schiphol zegt over de plannen te hebben gelezen, maar herhaalt er niet bij te zijn betrokken. „We gaan het met interesse bekijken”, aldus een woordvoerder.

De gemeente Haarlemmermeer tenslotte is ook niet erg enthousiast. De gemeente voelt „vanwege de leefbaarheid” meer voor de aanleg van een „grootschalig park” tussen Nieuw-Vennep en Hoofddorp dan voor de bouw van grote aantallen woningen. Wel zou de gemeente „positief” staan tegen het aanpassen of niet meer gebruiken van de vliegroute tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. „Dat zou winst zijn voor de inwoners die nu overlast ervaren”, aldus een woordvoerder.


Lees ook

Een verrassend simpel advies aan het kabinet: zo kan volgens experts een stad zo groot als Tilburg ontstaan nabij Schiphol

In het gebied onder de Kaagbaan heersen de distributiehallen, datacenters en kassen, aldus een boek over de regie.