Verkiezingsuitslag Albanië laat op zich wachten, pro-Europese premier Rama stevent af op winst

De Albanese premier Edi Rama en zijn Socialistische Partij (PS) lijken af te stevenen op een grote overwinning bij de parlementsverkiezingen van zondag in Albanië. ‘Lijkt’, want de uitslag van de verkiezingen is omgeven door mist. Om onbekende redenen publiceerden de Albanese media zondagavond geen exit polls, zoals gebruikelijk bij eerdere verkiezingen. De uitslagen kwamen maandag stukje bij beetje naar buiten. De nationale kiesraad verwacht de volledige uitslag pas dinsdagmiddag.

Voorlopige uitslagen wijzen op een absolute meerderheid voor de regeringspartij van Rama. Maandagochtend leidde de PS met 53 procent van de stemmen, goed voor 84 van de 140 parlementszetels. De belangrijkste oppositiepartij, de centrumrechtse Democratische Partij (PD) onder leiding van Rama’s aartsvijand Sali Berisha, stond op 34 procent, goed voor vijftig zetels. De opkomst was laag: 42 procent. Voor het eerst stemden Albanezen in het buitenland mee: 246.000 van de 3,7 miljoen kiezers.

Met deze cijfers krijgt de kleurrijke en internationaal geliefde Rama (60) een vierde termijn als premier. De voormalig basketballer en kunstenaar, die in elk interview zegt een hekel te hebben aan politiek, is premier sinds 2013. Daarvoor was hij al drie termijnen burgemeester van hoofdstad Tirana, van 2000 tot 2011. Al een kwart eeuw weet Rama te overleven in een sterk gepolariseerde politieke arena, waarbij het vervolgen van tegenstanders eerder regel dan uitzondering is.

Politici in gevangenis

Corruptie is het sleutelwoord in de Albanese politiek. De onder Europese druk door Rama opgerichte Speciale Structuur tegen Corruptie en Georganiseerde Criminaliteit (SPAK) doet onderzoek naar politici van diverse partijen. Sali Berisha (80) is persona non grata in de VS en het VK en wordt in Albanië vervolgd wegens corruptie. Oud-president Ilir Meta en Erion Veliaj, burgemeester van Tirana en ooit een kompaan van Rama, zitten in de gevangenis op verdenking van corruptie. De oppositie verwijt Rama dat hij Albanië heeft verkocht aan oligarchen die hun drugsgeld witwassen met vastgoed. De greep van zijn partij op de overheid is bijna compleet, onafhankelijke media liggen onder vuur.

Ook deze verkiezingen vonden plaats temidden van beschuldigingen van gekochte stemmen, intimidatie van kiezers en andere malversaties. Twee nieuwe politieke initiatieven hoopten het vastgeroeste duopolie van PS en PD te doorbreken, maar lijken slechts een bescheiden aantal zetels te hebben veroverd.

Warme banden met EU

Rama’s belangrijkste verkiezingsbelofte is snelle toetreding van Albanië tot de Europese Unie. Net als buurland Montenegro mikt Rama op afronden van de onderhandelingen in 2027 en lidmaatschap in 2030. De EU steunt die ambitie. De warme banden tussen Europa en Albanië komen deze week weer aan bod bij het bezoek van António Costa, voorzitter van de Europese Raad, aan de zes landen van de Westelijke Balkan en bij de top van de Europese Politieke Gemeenschap, op vrijdag in Tirana.

Rama heeft zijn land geopend voor buitenlandse toeristen en koestert de vanouds goede verstandhouding van Albanië met Italië. Afgelopen weekend startte wielerronde Giro d’Italia voor het eerst in Albanië. Met de Italiaanse premier Giorgia Meloni sloot Rama de ‘Albanië-deal’ over de opvang van migranten in Albanië, een deal die overigens nog niet erg van de grond komt.

Ook met de VS onderhoudt de regering van Rama een goede relatie, bijvoorbeeld door diensten aan te bieden. Na de val van Kabul in 2021 bood Albanië aan om Afghanen op weg naar VS tijdelijk op te vangen in een toeristenplaats. Trumps schoonzoon Jared Kushner ontwikkelt een luxe-resort op een eilandje voor de Albanese kust, een om meerdere redenen omstreden project.

Opmerkelijk genoeg was het in de verkiezingscampagne juist de oppositie die zich achter Trump schaarde. En andersom: drie adviseurs van Trump, onder wie Paul Manafort, werden door Rama’s tegenstander Berisha ingehuurd voor de campagne. De partij van Berisha was trots op de Amerikaanse hulp, die de hele campagne omvatte, van strategie tot communicatie. Met de slogan ‘Make Albania Great Again’ ging het echter mis. Die wekte wrevel bij de buurlanden vanwege de vermeende ambitie voor territoriale expansie. ‘Groot’ werd gewijzigd in het Albanese woord voor ‘majestueus’.


Lees ook

Lees ook over de EU-toetreding van de zes Westelijke Balkan-landen

Kotor in Montenegro, een geliefde toeristische bestemming.