Verkiezingen in Congo gaan na „chaos” een dag langer door

De verkiezingen in de Democratische Republiek Congo verliepen woensdag hectisch en gaan een dag langer door. Enkele kandidaten hebben al gezegd de uitslag niet te zullen accepteren.

In de meeste van de 75.000 stemlokalen arriveerden de stembiljetten uren te laat of helemaal niet door vertragingen bij de levering van verkiezingsmateriaal of problemen met de elektronische stemmachines. Volgens Symocel, waarnemers van de in Congo invloedrijke kerken, ging bijna 60 procent van de stembureaus te laat open en klopte een derde van de stembiljetten niet.

Oppositiekandidaat Martin Fayulu sprak over „totale chaos” en kandidaat Denis Mugwege noemde het „de verkiezingsfraude van de eeuw”. Een woordvoerder van de partij van de voormalige president Joseph Kabila beschreef de verkiezingsdag als een „parodie”.

Er was door waarnemers gewaarschuwd voor deze wanordelijke situatie omdat de Kiescommissie haar zaakjes niet op orde had, maar de chaos lijkt groter dan gevreesd. Zo werd er in een lokaal in een school in de hoofdstad Kinshasa gestemd terwijl in een ander al werd geteld. In de middelgrote stad Tshikapa vielen kiezers een stembureau aan, omdat ze het personeel van fraude verdachten. In Bunia, in het oosten, uitten kiezers op gelijke wijze hun woede over vermeende vervalsing en schoten soldaten in de lucht.

Een geplunderd stembureau in Bunia.
Foto ORKIM JOTHAM PITUWA / AFP

Batterijen op

Ook in de oostelijke regionale hoofdstad Goma openden vele stembureaus te laat en op andere plekken bleken de batterijen op van de stemmachines. „Als er al logistieke problemen zijn in het makkelijk bereikbare Goma is de kans groot dat veel plattelandsgemeenschappen niet hebben kunnen stemmen”, zegt een inwoner van Goma, die anoniem wil blijven. In de omgeving van Masisi en Rutshuru kon niet worden gestemd wegens grote onveiligheid, evenals honderdduizenden andere Congolezen elders in het oosten hun stem niet mochten uitbrengen vanwege geweld dat is veroorzaakt door talrijke milities.

De afgelopen maanden werden een half miljoen mensen van huis en haard verdreven, waardoor er in totaal in het hele land nu zeven miljoen burgers ontheemd zijn geraakt, een wereldwijd record.

De helft van de ongeveer honderd miljoen Congolezen zijn stemgerechtigd. Zij mogen kiezen tussen negentien presidentskandidaten en honderdduizend kandidaten voor zetels in provinciale parlementen en gemeenteraden. Voorop in de presidentsrace liggen de huidige president Félix Tshisekedi en de oppositiekandidaten Moïse Katumbi, Denis Mugwege en Martin Fayulu. Katumbi riep zijn aanhangers op bij de stembureaus te blijven totdat alle stemmen er zijn geteld. Op sommige plekken werd er tot diep in de nacht gestemd.

Er is slechts één ronde, degene met de meeste stemmen wint, ook als de kandidaat minder dan vijftig procent van de stemmen krijgt. De uitslag wordt voor het einde van het jaar verwacht.


Lees ook
Congo’s rijkdom aan grondstoffen is een zegen en een vloek

Verkiezingsposters in de Congolese hoofdstad Kinshasa.


Leeslijst