Verkeershinder door slijtage bij negentig viaducten en bruggen

Door een ontwerpfout slijten tientallen snelwegviaducten- en bruggen sneller dan Rijkswaterstaat had voorzien. Mogelijk vormen deze bouwwerken een risico voor de verkeersdoorstroming. Zwaar verkeer moet worden omgeleid, auto’s moeten langzamer moeten rijden en op korte termijn zullen ondersteunende constructies onder de viaducten geplaatst moeten worden.

Dat werd vrijdag bekend na berichtgeving van De Telegraaf, op basis van onder meer een Kamerbrief van minister Barry Madlener (PVV) van Infrastructuur en Waterstaat eerder deze week.

Landelijk beheert Rijkswaterstaat zeker honderd bruggen en viaducten die gebouwd zijn met een zogeheten tand-nokconstructie. Negentig daarvan vertonen problemen, schrijft Madlener aan de Tweede Kamer. Mogelijk stijgt dit aantal omdat ook veel bruggen en viaducten met deze constructie door gemeenten zelf beheerd worden en nog niet bij Rijkswaterstaat op de radar staan.

De gebruikte tand-nokconstructie verbindt betondelen met elkaar, maar blijkt kwetsbaar voor de combinatie van water en strooizout op het wegdek. Daardoor verroest de stalen ondersteuning van het beton sneller dan gedacht.

De problemen met de tand-nokconstructies zijn niet te signaleren met reguliere inspecties, schrijft Madlener in de Kamerbrief. Uit deze inspecties blijkt alleen „dat de voegovergangen van de viaducten vocht doorlaten”. En dat leidt niet automatisch tot verder onderzoek. Met de huidige kennis had „dit type overgangen in het verleden anders geconstrueerd moeten worden”, erkende het ministerie afgelopen week.

‘Geen acuut instortingsgevaar’

In december werd bij een eerste viaduct ontdekt dat de betonnen constructie sneller verouderde dan verwacht. Zwaar vrachtverkeer (boven de 45 ton) mocht toen niet meer over de A12-viaducten bij het Arnhemse knooppunt Velperbroek rijden. Het vrachtverkeer wordt daar sindsdien omgeleid.

Er was geen sprake van acuut instortingsgevaar, benadrukte Rijkswaterstaat destijds tegenover Omroep Gelderland. Wel werden maatregelen aangekondigd om de veiligheid op het viaduct te waarborgen en verdere slijtage te voorkomen, zoals het plaatsen van ondersteuningsconstructies. Vanaf april 2025 worden onder alle viaducten die sneller slijten dan verwacht ondersteuningsconstructies geplaatst, schrijft Madlener in de kamerbrief.

Overigens vormen niet alle constructies een even groot risico. Zeventien viaducten en bruggen worden versneld geïnspecteerd en aangepakt en staan „bovenaan de prioriteitenlijst van Rijkswaterstaat”, aldus Madlener. Het gaat om viaducten en bruggen bij de A12 bij knooppunt Velperbroek, het viaduct Kamperhoekweg (A6), de bruggen Naardertrekvaart (A1), het Prins Clausplein (A4/A12), het viaduct Tielsestraat (A15) en het viaduct De Tol bij de A1.

Madlener spreekt tegenover persbureau ANP van een tegenvaller. „Het is een nieuwe opgave in onderhoud. Anderzijds ben ik blij dat we er nu achter zijn gekomen en dat we de wegen veilig kunnen houden.” Weggebruikers lopen volgens hem geen gevaar. Wat de hersteloperatie gaat kosten weet hij nog niet.