‘Verenigde Staten wisten half juni al van plannen Prigozjin’

Rustige nacht nadat opmars van Wagner naar Moskou werd gestaakt. Kort de gebeurtenissen op een rij

Het huurlingenleger van Wagner-leider Jevgeni Prigozjin maakte zaterdag een opmars naar Moskou, maar staakte die actie nog dezelfde dag. Dat deed hij naar verluidt door interventie van de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko. De situatie in Rusland lijkt daarmee te de-escaleren. De nacht van zaterdag op zondag verliep relatief rustig. Dit is tot nu toe bekend:

  • Het hoofd van Wagner, Jevgeni Prigozjin, zei zaterdagavond in een audiobericht op Telegram zijn huurlingen te hebben bevolen hun opmars naar Moskou te stoppen. De Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko maakte bekend dat Prigozjin daarmee instemde na bemiddeling. Een van de garanties die Wagner kreeg, betreft de veiligheid van zijn manschappen. Inmiddels zouden de Wagner-troepen weer koers zetten richting het Oekraïense front. Prigozjin verhuist zelf naar Wit-Rusland, meldt het Russische staatspersebureau TASS.
  • De Wagner-huurlingen zouden Moskou zaterdag tot zo’n 200 kilometer hebben genaderd, na bevel van Prigozjin om de Russische hoofdstad binnen te vallen, in wat hij noemde een „mars der gerechtigheid”. De Wagner-leider kwam tot dat besluit nadat een aantal van zijn manschappen, volgens hem, was getroffen in een Russisch bombardement eerder deze week. Een direct treffen tussen nog in Rusland gestationeerde militaire eenheden en die van Wagner bleef grotendeels uit, al circuleerden er beelden en berichten over een neergeschoten Ka-52-gevechtshelikopter. Ook vloog een oliedepot nabij het zuidelijk gelegen Voronezj in brand.
  • Eerder op zaterdag werden diverse fysieke en digitale blokkades opgelegd in Rusland en rondom hoofdstad Moskou. Zo werden op meerdere plekken wegen afgezet, en werd Russen de toegang tot Google News en de digitale kanalen van Wagner ontzegd. Moskovieten werd gesommeerd binnen te blijven met oog op de mogelijke gevechten in de Russische hoofdstad.
  • Buitenlandse leiders volgden de ontwikkelingen zaterdag op de voet. Zo werd de G7 van vooraanstaande geïndustrialiseerde staten bijeengeroepen en vond er in de VS hoog overleg plaats tussen onder meer president Joe Biden en diens minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken. Buurland Wit-Rusland sprak steun uit voor president Poetin en diens bewind.
  • De Amerikaanse veiligheidsdiensten zouden sinds half juni al geweten hebben van de plannen van Prigozjin om in opstand te komen. Dat meldt The Washington Post op basis van anonieme bronnen. Wanneer hij precies in actie zou gaan komen en wat hij zou gaan doen, was volgens de krant voor de veiligheidsdiensten tot kort voor de opstand onduidelijk.
  • Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt Nederlandse burgers streng aan om niet meer naar Rusland af te reizen. Landgenoten die zich nog op Russisch grondgebied bevinden wordt geadviseerd om het land te verlaten.