Verenigd Koninkrijk zet zich schrap voor tientallen extreem-rechtse demonstraties

Het Verenigd Koninkrijk zet zich woensdagavond schrap voor een mogelijk zeer onrustige avond, met tientallen aangekondigde extreem-rechtse demonstraties in steden door het hele land. Autoriteiten zijn voorbereid op mogelijke confrontaties, aangezien er eveneens tientallen tegendemonstraties zijn aangekondigd.

Door het VK zijn bijna vierduizend oproeragenten ingezet, nog eens tweeduizend agenten staan op stand-by. Al eerder op de dag plakten winkeliers en bedrijven de ramen en deuren van hun panden af, en ook rond moskeeën werd de beveiliging opgevoerd. Huisartsenposten sloten eerder en ambtenaren werden eerder naar huis gestuurd.

Het is al langere tijd onrustig in het Verenigd Koninkrijk. Aanleiding is de dodelijke steekpartij in de stad Southport, waarbij een Britse jongen van 17 drie meisjes ombracht. Online ging al snel het gerucht rond dat de verdachte een islamitische asielzoeker was. Het ging echter om een in het VK geboren jongen, die daarnaast geen moslim was. Toch was het gerucht aanleiding voor extreem-rechtse betogers om een golf van gewelddadige protesten tegen migratie te beginnen.


Lees ook

De boodschap van het Britse geweld: jullie horen hier niet

Een auto staat in brand op Parliament Road in Middlesbrough, Engeland

Grote tegendemonstraties

Aan het begin van de avond schrijven Britse media dat vooralsnog met name tegendemonstraties en politieagenten op de Britse straten te zien zijn. In de Londense wijk Walthamstow hebben ruim honderd tegendemonstranten zich verzameld bij het kantoor van een immigratieadvocaat, dat mogelijk doelwit zou kunnen worden.

Ook in Brentford en Hackney hebben zich honderden tegendemonstranten verzameld, terwijl elders in het VK, zoals in Brimingham, Brighton, Newcastle en Bristol ook grote menigten op de been zijn om tegen het extreem-rechtse geweld van de afgelopen dagen te demonstreren.

De Britse regering heeft betogers gewaarschuwd. Zo zegt premier Keir Starmer dat relschoppers „keihard aangepakt zullen worden”. De afgelopen dagen zijn 140 mensen aangeklaagd door het Britse Openbaar Ministerie vanwege hun rol in de wanordelijkheden van de afgelopen dagen.


Lees ook

Gewelddadige rellen zijn de eerste grote test voor premier Keir Starmer, die kiest voor harde woorden en politie

Demonstranten, onder wie iemand met een masker van premier Keir Starmer, bij een protest bij een hotel in Aldershot waar asielzoekers zijn ondergebracht.