Verenigd Koninkrijk hoopt met nieuw akkoord toch asielzoekers naar Rwanda te kunnen sturen

Het Verenigd Koninkrijk heeft dinsdag een nieuw akkoord gesloten met Rwanda in de hoop toch asielzoekers naar het Afrikaanse land te kunnen sturen. Dat meldt persbureau Reuters. Vorige maand oordeelde het Britse Hooggerechtshof nog dat de plannen om asielzoekers naar Rwanda te sturen niet rechtmatig zijn, omdat niet gegarandeerd kan worden dat het een veilig land is voor asielzoekers.

Dat is wel een vereiste volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Asielzoekers zouden volgens de rechters risico lopen om door Rwanda teruggestuurd te worden naar het land dat ze zijn ontvlucht. Daar wacht mogelijk vervolging.

Met het nieuwe verdrag probeert de Britse regering nu onder de uitspraak uit te komen. Volgens James Cleverly, de Britse minister van Binnenlandse Zaken die dinsdag naar Rwanda afreisde, zijn de bezwaren van de rechters in de nieuwe plannen weggenomen.

Veilig land

In het akkoord is een belofte opgenomen van de Rwandese regering om asielzoekers niet terug te sturen, ook niet als hun asielaanvragen worden afgekeurd. Daarnaast zal het Britse parlement een wet moeten aannemen waarmee het Rwanda als veilig land bestempelt. Het is nog de vraag of het Hooggerechtshof de nieuwe plannen dan wel goedkeurt.

Minister Cleverly ziet met het nieuwe verdrag „geen reden waarom migranten de komende maanden niet op een vlucht naar Rwanda kunnen”, zei hij dinsdagmiddag. Advocaten en mensenrechtenorganisaties achten dit onwaarschijnlijk.

De Britse premier Rishi Sunak hoopt met de plannen de instroom van migranten in het land te berperken. In april vorig jaar sloten de twee landen het eerste akkoord, waarin stond dat het VK migranten naar Rwanda zou sturen om ze daar een asielaanvraag te laten doen. De bedoeling is dat het verdrag migranten afschrikt om het Kanaal naar het Verenigd Koninkrijk over te steken.

In ruil voor de deal heeft Rwanda al minstens 160 miljoen euro gekregen, maar er is vooralsnog geen migrant naar het Afrikaanse land gestuurd.



Leeslijst