Verdere verspreiding blauwtongvirus, opnieuw ruime verdubbeling in week tijd

Op zeker 1.094 plekken in Nederland is inmiddels het blauwtongvirus vastgesteld bij schapen en andere dieren.  Dat heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) maandag laten weten in een update. Dat is een ruime verdubbeling ten opzichte van afgelopen week maandag, toen 503 gevallen waren geconstateerd. Met name de Achterhoek, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg werden getroffen door de ziekte.

Blauwtong is een ziekte die voornamelijk schapen treft, maar ook geiten, runderen, herten en sommige dierentuindieren kunnen besmet raken. Symptomen zijn onder andere een blauwe tong, hoge koorts en zwellingen, die kunnen leiden tot de dood van het dier. Het virus wordt verspreid door besmette knutten, kleine steekvliegjes, en is niet besmettelijk voor mensen.

Voor blauwtong geldt in Nederland een meldplicht. Veehouders of dierenartsen moeten melden indien ze blauwtong vermoeden bij hun dieren. Twee keer per week brengt de NVWA de cijfers naar buiten van het aantal blauwtonginfecties dat dit jaar in Nederland is vastgesteld.