Verdachte van steekpartij in Den Dolder wordt opgenomen in Pieter Baan Centrum

De man die ervan wordt verdacht begin januari een 76-jarige vrouw te hebben doodgestoken in Den Dolder, zal half augustus ter observatie worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Het Openbaar Ministerie legt de 28-jarige Mert P. moord dan wel doodslag ten laste, meldde de officier van justitie maandag tijdens de eerste inleidende zitting.

De vrouw was op 2 januari op weg van het dorpscentrum naar haar huis, toen ze in de woonwijk Duivenhorst werd neergestoken met een mes. Ze overleed aan haar verwondingen. Nog diezelfde avond werd P. aangehouden bij de forensisch-psychiatrische kliniek van Fivoor, waar hij sinds 2023 onder behandeling stond. De man had toestemming om zonder begeleiding het terrein te verlaten.

De officier sprak maandag in de Utrechtse rechtbank van „een zeer heftig feit” dat „veel verdriet” en „forse maatschappelijke onrust” heeft veroorzaakt. Ze meldde dat het onderzoek door de recherche is afgerond, zonder daarover inhoudelijke mededelingen te doen. Wel zei ze dat onder meer camerabeelden en dna-sporen op het mes werden verzameld.


Lees ook

De psychiatrische kliniek in Den Dolder moet weg, maar waarheen?

De psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder.

Wraakfantasieën

Verdachte P. was zelf niet aanwezig in de rechtbank. De man is eerder veroordeeld voor het mishandelen van willekeurige slachtoffers. In 2022 en 2023 zou hij voorbijgangers rondom Heerhugowaard een klap of stomp hebben gegeven, bevestigde het OM eerder na berichtgeving door het AD.

Volgens een psychiater kampt hij met wraakfantasieën en heeft hij „een ernstige overtuiging dat geweld in sommige situaties goed is”, bleek uit een vonnis van een jaar geleden. Destijds werd de kans op herhaling als „hoog” ingeschat. Vanwege P.’s complexe stoornis werd de zaak geseponeerd en kreeg hij een gedwongen behandeling opgelegd.

De echtgenoot en familie van het slachtoffer woonden de zitting bij in een afgesloten ruimte. Omdat de zaak niet inhoudelijk werd behandeld, stonden ze na tien minuten weer buiten. Op 30 juni is een volgende zitting, wederom over de procedure.

De officier sprak van ‘een zeer heftig feit’ dat ‘veel verdriet’ en ‘forse maatschappelijke onrust’ veroorzaakte

In Den Dolder maakte de moord op de vrouw veel los. In 2017 deed zich in het dorp al een soortgelijk incident voor, toen de eveneens in de kliniek opgenomen Michael P. de 25-jarige Anne Faber om het leven bracht. Tijdens een bewonersbijeenkomst begin januari eisten de dorpsbewoners dat de gemeente extra veiligheidsmaatregelen zou treffen.

Ook wilden ze een versneld sluiten van de forensisch-psychiatrische kliniek. Al zo’n tien jaar zoekt de instelling een nieuwe locatie, tot dusver zonder succes. Andere gemeenten zien de komst van Fivoor vaak niet zitten, mede door de incidenten rond de kliniek in Den Dolder.


Lees ook

De psychiatrische kliniek in Den Dolder moet weg, maar waarheen?

De psychiatrische kliniek Fivoor in Den Dolder.

Deadline

Intussen heeft Fivoor wel een harde deadline. Op 1 januari 2027 moet de zorginstelling Den Dolder hebben verlaten. Om schot in de zaak te krijgen, vroeg de gemeente Zeist vorig jaar een extern bureau te zoeken naar potentiële locaties. Tijdens een nieuwe bewonersbijeenkomst, begin maart, meldde het bureau twaalf locaties als ‘kansrijk’ in te schatten, waarvan op dat moment alweer zes waren afgevallen.

Wethouder Walter van Dijk (Financiën, VVD) zei dat de overgebleven zes gebouwen of percelen allemaal in handen zijn van het Rijk. Dus hij hoopt dat staatssecretaris Ingrid Coenradie (Justitie en Veiligheid, PVV) gaat bemiddelen. Een gemeentewoordvoerder kon maandag nog geen nieuwe ontwikkelingen melden.

Met onder meer extra politietoezicht op straat en betere verlichting langs looproutes rond het bos, waar Fivoor is gevestigd, hoopt de gemeente dat inwoners zich weer veiliger voelen. Ook is de gebruikelijke looproute van patiënten van Fivoor naar het dorpscentrum begin deze april omgelegd. Een hek van twee meter hoog zou een trap moeten afsluiten die naar de wijk Duivenhorst leidt, teneinde te voorkomen dat de patiënten nog door de buurt kunnen lopen.


Lees ook

Geen tbs’er, toch in een kliniek

Geen tbs’er, toch in een kliniek