
Hij is „heel erg geschrokken” van het nieuws, zegt William Klerx (37). Klerx fotografeerde af en toe voor de stichting van Wesley W., de man (25) die wordt verdacht van seksueel misbruik van twintig kinderen onder de twaalf jaar, zo maakte het Openbaar Ministerie dinsdag bekend. W. was leerkrachtondersteuner bij kindcentrum Mondomijn in Helmond. „Ik stond bij de kebabkraam van een vriend en ik zei: ‘Godverdomme, er heeft iemand in Helmond twintig kinderen misbruikt.’ Toen liet die vriend een foto zien. Ik heb wel tien keer gezegd: ‘Hij? Dat kan toch niet?’”
„Het was zo’n aardige, rustige, gewone jongen”, zegt Klerx. „En hij organiseerde allemaal dingen voor kinderen.” Dat deed W. vooral via zijn stichting: Smile per Mile. W. is fan van sportauto’s en met zijn stichting gaf hij zieke kinderen en kinderen met een ernstige beperking de kans om een ritje te maken in zo’n auto. Op 18 september werd hij aangehouden, op de website van de stichting valt te lezen dat W. zich op 14 september heeft teruggetrokken uit het bestuur. Het interim-bestuur omschrijft het nieuws als een „mokerslag”. „Onze gedachten zijn bij allen die hierdoor geraakt zijn.”
Dinsdag bracht het OM al naar buiten dat W. „een grotendeels bekennende verklaring” heeft afgelegd. Het misbruik zou hebben plaatsgevonden tussen 2018 en 2024. „Op onder meer de telefoon van de verdachte zijn beelden van het misbruik aangetroffen, dat op school en bij enkele oppasadressen plaatsvond.” Daarom wordt hij ook verdacht van het maken en in bezit hebben van kinderporno. Er zijn volgens het OM geen aanwijzingen dat hij de beelden heeft verspreid.
Niet aanwezig
Woensdagmiddag was de eerste pro-formazitting in de rechtbank van Den Bosch. Tijdens zo’n zitting wordt de zaak niet inhoudelijk behandeld. Er kwamen wel meer details naar buiten. W. wordt verdacht van het betasten van kinderen en van het seksueel binnendringen van kinderen met de vingers. De officier van justitie zei dat de tenlastelegging nog niet definitief is. Aan NRC liet een woordvoerder van het OM nog weten dat het gaat om negentien meisjes en een jongen. Sommige slachtoffers zijn jonger dan vier.
W. woonde de zitting niet bij. Zijn advocaat vertelde dat zijn medegedetineerden in de Penitentiaire Inrichting in Sittard sinds gisteren weten waarvoor hij vastzit en daarom op zijn celdeur bonken en het luikje proberen te openen. Er is nu een slot op het luikje geplaatst. Daarom wil de advocaat dat W. overgeplaatst wordt naar een zogenaamde Extra Zorgvoorziening (EZV), voor gedetineerden die niet kunnen functioneren in het reguliere regime. De rechter ging daarin mee.
We hebben altijd alle procedures gevolgd en hij heeft uiteraard bij zijn aantreden een VOG aangeleverd
Nooit signalen
W. werkte sinds mei 2021 als leerkrachtondersteuner bij Mondomijn, vertelt Ingeborg Schrama. Zij is bestuursvoorzitter van QliQ Primair, de scholenkoepel waar de school onder valt. Mondomijn is geen gewone school, maar een kindcentrum voor kinderen van 0 tot 13 jaar. „Bij Mondomijn hebben we een bredere visie op de ontwikkeling van kinderen. We besteden niet alleen aandacht aan bijvoorbeeld taal en rekenen, maar ook aan wie je als persoon bent en hoe je in de wereld staat.” Mondomijn werkt ook met grotere klassen (van zo’n negentig kinderen) dan reguliere basisscholen, genaamd ‘Domijnen’. Elk Domijn heeft meerdere leerkrachten. W. werkte in Domijn 3, zegt Schrama, voor kinderen van 6 tot en met 9 jaar.
Ze vertelt dat de school afgelopen september een melding van een ouder kreeg over „grensoverschrijdend gedrag” van W. Nog diezelfde dag heeft de school daarvan melding bij de politie gemaakt. Daarvoor zijn er nooit signalen opgemerkt, zegt Schrama. Ze schrok dus ook erg van het nieuws dat het om meer kinderen zou gaan over een langere periode. „We hebben altijd alle procedures gevolgd en hij heeft uiteraard bij zijn aantreden een VOG [Verklaring Omtrent het Gedrag] aangeleverd. We hebben geen idee hoe het heeft kunnen plaatsvinden. Hopelijk krijgen we daar later antwoorden op.” Ze kan niet zeggen hoe het met de slachtoffers en hun ouders gaat, omdat ze nog niet is geïnformeerd over wie dat zijn.
William Klerx zegt dat niet alleen hij, maar ook andere kennissen en vrienden van W. stomverbaasd zijn over het nieuws. Een oud-klasgenoot van W. zegt hetzelfde. Haar naam is bekend bij de redactie. „Niemand die ik hierover heb gesproken had dit verwacht van hem.” Ze zat bij W. op de basisschool en herinnert hem zich als „heel lief, zachtaardig, misschien een beetje in zijn eigen wereld”. Hij heeft een broertje met een beperking en naar hem toe was hij altijd „heel zorgzaam”.
In lokale media zeggen andere kennissen en vrienden hetzelfde. In oudere artikelen valt ook te lezen hoe geliefd en lokaal bekend hij was vanwege zijn liefdadigheidswerk. In 2017 ontving hij het Jeugdlintje, een Helmondse prijs, voor zijn werk voor Smile per Mile, zijn inzet voor de Kindervakantieweek Brandevoort [Brandevoort is de Vinex-wijk in Helmond waar hij woonde], en zijn trainerschap van het lokale voetbalteam met kinderen met een beperking. Hij was ook genomineerd als Brandevoorter van het Jaar 2017 en 2022.
De volgende pro-formazitting is gepland op 20 januari.
