Verdachte genocide Rwanda opgepakt in Ede

Een 64-jarige Nederlander uit Ede is woensdag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de genocide in Rwanda van 1994. Dat meldt het Openbaar Ministerie. Politie en justitie in Nederland verdenken hem van het „medeplegen” van genocide en het aanzetten ertoe. De geboren Rwandees woont sinds 1998 in Nederland. Een tak van de Nederlandse politie deed samen met het Openbaar Ministerie zelf onderzoek in deze zaak.

In 1994 werden in Rwanda in drie maanden tijd naar schatting 800.000 mensen vermoord, voornamelijk Tutsi’s. De Rwandese autoriteiten verdenken de man al jaren van betrokkenheid bij de volkerenmoord. Ze vaardigden in 2014 een internationaal arrestatiebevel tegen hem uit en vroegen Nederland om zijn uitlevering. Maar de Nederlandse nationaliteit van de man, was de conclusie, staat uitlevering in de weg.

Daarna zette het Team Internationale Misdrijven van de politie-eenheid Landelijke Opsporing en Interventies zelf een onderzoek op. Dat team stelt zich ten doel daders van oorlogsmisdaden en andere internationale misdrijven op te sporen en te vervolgen. Nederlandse politie reisde „veelvuldig” af naar Rwanda en sprak „tientallen” getuigen, meldt het OM.

Justitie verdenkt de man ervan „zelf betrokken te zijn geweest bij het doden van Tutsi’s”. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan plundering en vernietiging van eigendommen van de Tutsi’s tijdens een rooftocht in een Zuid-Rwandees district. In dat district, Huye, werden in april 1994 meer dan honderdduizend mensen vermoord.
De man zal in Nederland worden berecht. Deze vrijdag, 16 februari, zal hij worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.


Lees ook
Je bouwt geen land op doden

Een vader houdt zijn kind vast dat is omgekomen tijdens de genocide in Rwanda.