Olivier A., de man die verdacht wordt van het doodsteken van een biddende moslim in een moskee in het Zuid-Franse La Grand-Combe, heeft zich zondagavond gemeld op een politiebureau in de Italiaanse stad Pistoia. Dat meldt het Franse persbureau AFP op basis van de officier van justitie Abdelkrim Grini. Hij stelt dat er momenteel wordt gewerkt aan zijn overplaatsing naar Frankrijk.
Afgelopen vrijdag werd de Malinese moslim Aboubakar Cissé doodgestoken in een moskee in La Grand-Combe terwijl hij daar aan het bidden was. Hij zou veertig tot vijftig keer zijn gestoken. De dader maakte zelf een video van zijn daad. „Ik heb het gedaan […], jouw klote Allah”, zou de dader hebben gezegd volgens France24, terwijl het slachtoffer stervende was. „Ik ga een seriemoordenaar worden”, riep hij volgens de Franse krant Le Monde. Daarna sloeg de man op de vlucht.
Na de steekpartij gingen ruim zeventig agenten op zoek naar de verdachte. Olivier A., een man van begin 20, werd geboren in Lyon en zou op dit moment werkloos zijn, schrijven Franse media. Wat hij uiteindelijk in Italië deed is niet bekend.
Islamofoob klimaat
In de Franse samenleving werd geschokt gereageerd op de dood van Cissé. Duizenden mensen gingen in het voormalige Franse mijnstadje, waar het delict plaatsvond, de straat op. Tijdens een ander protest in Parijs beschuldigde Jean-Luc Mélenchon, de leider van de uiterst linkse partij La France Insoumise (LFI), de conservatieve minister van Binnenlandse Zaken Bruno Retailleau van het aanjagen van een „islamofoob klimaat”, aldus Franse media.
Afgelopen maart sprak Retailleau nog van „het gif van het islamisme”. „Laten we de moed hebben om te erkennen dat er in Frankrijk maar één communitarisme is, een enkel separatisme dat de Republiek bedreigt, en dat is het islamisme”, zei de minister. Ook keerde hij zich tegen islamitische sporters die een hoofddoek willen dragen. Retailleau noemde een sluier een teken van onderwerping. „Lang leve de sport, en dus weg met de sluier”, stelde hij.
Na de daad in de moskee Le Grand-Combe sprak de minister op zijn X-kanaal van een „gruwelijke” daad. „Ik wil graag mijn steun betuigen aan de familie van het slachtoffer en mijn solidariteit betuigen met de moslimgemeenschap die getroffen is door dit barbaarse geweld”, aldus Retailleau.
Het is bijna niet te geloven dat filmmaker Viktor Kossakovsky (1961) ooit doorbrak met een film die Ssst! (Tishe!) heette en waarvoor hij een jaar lang vanuit het raam van zijn appartement in Sint-Petersburg filmde. Zo groots en luidruchtig zijn zijn recente films. Een uitzondering was natuurlijk arthouse-succes Gunda (2020) waarin de verklaarde vegetariër de wereld bekeek vanuit het perspectief van een pasbevallen zeug. Maar zijn nieuwste film Architecton doet weer denken aan zijn heavymetal ecodocumentaire Aquarella (2017), vol rauwe ramshots van orkanen en smeltende poolkappen. Ontzagwekkend. Betoverend. Angstaanjagend.
In Architecton danst hij met drones rondom kapotgeschoten woontorens in Oekraïne. Duikt hij in de ruïnes van het eeuwenoude tempelcomplex in Baalbek met hun onverklaarbaar grote monolieten in het huidige Libanon. Buitelt zijn camera mee met de rotsblokken in een steenlawine. En filmt hij minutieus hoe graafmachines het betonpuin ruimen van de aardbevingen die in 2023 het grensgebied tussen Turkije en Syrië teisterden. Zijn film is imposant en immersief, maar vooral een intuïtieve artistieke montage van graniet en stof, waarin dan ook nog eens de Italiaanse architect Giovanni Pascoli bijna beschaamd om de vervuilende wolkenkrabbers die hij heeft gebouwd, een steencirkel in zijn tuin aanlegt zonder enige functie. Of beeldhouwer Nick Steur de zwaartekracht tart met zijn balancerende stenen.
Kossakovsky is een romanticus. Aan het einde van Architecton vraagt hij zich in gesprek met Pascoli af waarom men vroeger bouwde voor de eeuwigheid en gebouwen vandaag de dag niet langer dan vijftig jaar blijven staan. Twee sombere oude mannen die profeteren onder een boom. Het heeft iets oudtestamentisch. Maar de cirkel is rond met de openingsbeelden waarin op een meterslange banner staat dat Rusland uit de VN moet. Wat hij zich eigenlijk afvraagt is: waarom is de mens bezig zichzelf uit te roeien?
Watercrisis
Daarmee raakt hij aan grote kwesties. Na water is beton de meest gebruikte substantie ter aarde. En de CO2-uitstoot bij de productie van beton zorgt dan weer voor de watercrisis: stijgende zeespiegels aan de ene kant, gebrek aan schoon drinkwater aan de andere.
Vaak laat hij zonder verdere uitleg muren, koepels en poorten zien die zijn gebouwd middels de zogeheten droge-steen-techniek, waarbij stenen zonder andere bouwmaterialen worden gestapeld en elkaar in balans houden. Door middel van mossen en korstmossen groeien ze langzaam ‘aan elkaar’. Als een soort superlijm. Een techniek met weinig tot geen milieu-impact en waarin momenteel ook grote bouwers hernieuwd interesse hebben. Kossakovsky’s betoog moet je als volgt zien. Architecton is de muur en heeft zo’n stapelarchitectuur. Want Kossakovsky houdt nu eenmaal van bombastisch en barok. Maar wij toeschouwers zijn met onze associaties als die minuscule plantjes, die de boel bij elkaar houden.
Het zou me niets verbazen als Steven Soderbergh binnenkort nóg eens aankondigt dat hij ophoudt met films maken, om zichzelf dan weer via streaming of webformats opnieuw uit te vinden. Hij begon te praten over zijn pensionering als filmregisseur toen hij net Contagion (2011) had uitgebracht, de virusthriller die een Covid-achtige pandemie voorspelde. En die hem, toen we echt met een mondiale virusuitbraak te maken kregen, een plekje in een door de Amerikaanse filmindustrie in allerijl uit de grond gestampte ‘Corona Committee’ opleverde.
Na Contagion bracht hij nog even snel actiethriller Haywire, strippersfilm Magic Mike en de voor televisie geproduceerde Liberace-biopic Behind the Candelabra uit, en daarna zou hij schilder worden.
Schilder werd hij, maar met production design en kleurnabewerking. In ziekenhuisserie The Knick (2014-2015), met Clive Owen als visionaire aan opium verslaafde chirurg in het New York van begin twintigste eeuw, liet hij in twee seizoenen het hele kleurenpalet verschieten van warm opiumrood naar koud heroïneblauw.
Lees ook
deze recensie over ‘The Knick’
Maar ja, hij is dan ook gewoon een heel goeie filmmaker. Dus het is niet gek dat hij zo af en toe iets voor het grootst mogelijke scherm wil maken. Dus Soderbergh keerde terug, met bioscoopfilm Logan Lucky, en maakte daarna van alles wat: de ‘interactieve’ whodunnit-serie voor tv Mosaic en de web-tijdreis-serial Command Z (gratis online te bekijken op een eigen website).
Soderberghs recentste film Black Bag kreeg in de Amerikaanse (en andere Engelstalige) pers voornamelijk laaiend enthousiaste kritieken. Dat is niet gek. Alles wordt in zijn handen een feest van filmmaken. Allereerst omdat hij onder het pseudoniem Peter Andrews zelf het camerawerk doet voor al zijn films. Soms zou je denken dat hij een director of photography is, die zijn eigen films is gaan maken, zodat hij elk mogelijk camera-experiment kon uitvoeren. Van elegante camerabewegingen tot rauwe handheld.
Simpel plot
In Black Bag doet hij het weer allemaal. De plot is simpel: de Britse cyberbeveiligingsagent George Woodhouse (Michael Fassbender) die toevallig samen met zijn echtgenote Kathryn St. Jean (Cate Blanchett) in het vak zit (denk Mr. en Mrs. Smith maar dan sleek en jazzy) heeft een week de tijd om een mol te ontmaskeren. Een van de verdachten: de eega zelf. George is een ijskouwe: het verhaal gaat dat hij ooit zijn eigen vader onder surveillance hield en liet oppakken. Zijn verklaring: ‘Ik hou nu eenmaal niet van leugenaars’.
Cate Blanchett als Kathryn St. Jean in de film ‘Black Bag’.
Foto Claudette Barius/Focus Features
De ensemblecast onder leiding van Blanchett en Fassbender is in topvorm. Het huwelijksdrama vermomd als spionagethriller speelt met verwachtingen en dubbele bodems. Het is Soderbergh op zijn best: al dat gedoe met waarheidsserums en leugendetectors gaat uiteindelijk maar om één vraag: waarom is het toch zo moeilijk om elkaar te vertrouwen? De ‘black bag’ uit de titel – confidentiële informatie waar je het gewoon niet over hebt – is zowel een rookgordijn als een metafoor. Vertrouwen betekent immers ook dat je niet probeert uit alle macht de geheimen van een ander te weten te komen.
Amper uit de kosten
Maar de bezoekcijfers bleven achter. De voor het in Hollywoodbegrippen bescheiden budget van 50 miljoen dollar gemaakte film komt aan de bioscoopkassa amper uit de kosten. Reden voor de regisseur om in interviews te somberen over de toekomst van de bioscoop: „Als mensen hiervoor niet meer naar de film gaan, wat betekent dat dan voor de nieuwe generatie filmmakers die dit soort verhalen wil vertellen?”
Ook voor Black Bag werkte Soderbergh weer samen met scenarist David Koepp, met wie hij eerder het op Hitchcock geïnspireerde Kimi (2022) maakte en home invasion-thriller Presence (2024). Filmliefhebbers van zijn generatie of iets daaronder denken bij dat soort films nostalgisch terug aan de gouden jaren van de paranoiathrillers van de jaren zeventig. Zijn voorbeelden. Zijn traditie. Maar de filmgeschiedenis begint steeds later. Overaanbod van nieuwe producties duwt klassiekers uit de markt; streamers bepalen welke oude films in roulatie blijven.
De films van Soderbergh zijn ouderwets goed. En daardoor misschien iets te slim en sophisticated voor de hapsnapmediaconsumptie van 2025. Jammer als dit zou betekenen dat hij als bioscoopfilmmaker zijn beste tijd gehad zou hebben en het medium op een kleiner scherm opnieuw moet uitvinden.
Rooms-katholieke kardinalen zullen op 7 mei in een besloten conclaaf bijeenkomen om een nieuwe paus te kiezen. Dat maakt het Vaticaan maandag bekend, melden internationale persbureaus. De datum werd vastgesteld na een besloten bijeenkomst van kardinalen in het Vaticaan, het eerste overleg sinds de uitvaart van paus Franciscus afgelopen zaterdag.
Aan het conclaaf nemen zo’n 135 kardinalen deel, allen jonger dan 80 jaar en afkomstig uit alle delen van de wereld, de meesten komen wel uit Europa. Normaal nemen maximaal 120 kardinalen deel aan het conclaaf, maar Franciscus had als paus een stuk meer stemgerechtigde kardinalen gecreëerd, onder meer uit Azië en Afrika. Het conclaaf zal bepalen wie de nieuwe leider wordt van de 1,4 miljard katholieken wereldwijd. Het is niet bekend hoe lang het gaat duren. De vorige twee conclaven, in 2005 en 2013, duurden slechts twee dagen.
Achter de gesloten deuren van de Sixtijnse Kapel zal het besloten stemproces plaatsvinden. De kardinalen houden daar net zolang stemrondes totdat een tweederdemeerderheid het eens is over een nieuwe paus. Als dat moment er is, verschijnt er traditioneel witte rook vanuit de schoorsteen kapel, waarna de nieuwe kerkleider aan de wereld wordt voorgesteld.
Lees ook
Paus Franciscus gaf zelf duidelijke aanwijzingen voor zijn uitvaart. En wat gebeurt er daarna?