Verdachte biedt excuses aan voor moord op Peter R. de Vries, handelde ‘onder druk’

Een van de hoofdverdachten in het proces over de moord op Peter R. de Vries heeft dinsdag zijn excuses aangeboden aan de nabestaanden van Peter R. de Vries. Vlak voordat het OM dinsdag het woord nam richtte de 28-jarige Krystian M., die ervan wordt verdacht als tussenpersoon te hebben opgetreden bij de moord, zich nadrukkelijk tot De Vries’ familie. Hij beweerde onder zware druk berichten te hebben doorgestuurd. „Ik wil dat jullie weten dat ik dit niet gewild heb”, zei hij. „Voor jullie zal het verdriet hierom niet minder worden, maar ik wil jullie sorry zeggen voor hetgeen dat gebeurd is”

Naar eigen zeggen kan M. vanwege veiligheidsredenen niet in detail treden over de herkomst van die druk. Hij had naar zijn eigen gevoel „geen keuze” omdat tegen hem „heftige dingen” werden gezegd, doelend op dreigementen. M. ging niet in op nadere vragen van de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie zegt dinsdag dat de moord op De Vries, die in de zomer van 2021 werd gepleegd, „grondig en langdurig was voorbereid”, zo blijkt uit verslaggeving van Het Parool. De verdachten hebben „rekenschap gegeven van de gevolgen van hun daad” waardoor volgens de officier van justitie sprake is van „voorbedachte raad”. Het OM vermoedt dat de opdracht voor de moord vanuit het kamp van Ridouan Taghi komt, die hoofdverdachte is in het liquidatieproces Marengo, een zaak waarin De Vries de vertrouwenspersoon van de kroongetuige was.

Het OM sprak dinsdag bovendien van een aanslag met „terroristisch oogmerk”. De daders zouden met de moord „op één vooraanstaand persoon” bij hebben gedragen aan het aanjagen van angst onder de Nederlandse bevolking. De officier van justitie vergeleek de moord op De Vries onder meer met die op Theo van Gogh uit 2004. Woensdag wordt het proces voortgezet en horen de verdachten naar verwachting hun strafeis.