Verbod op ‘extremistische’ islamitische organisatie in Duitsland vanwege banden met Iran

Met kettingzagen opende de Duitse politie woensdagochtend vroeg de toegangsdeuren tot het domein van de Imam Ali-moskee in Hamburg, het bekendste gebouw van het het Islamitisch Centrum Hamburg (IZH). Met zijn helblauwe koepel staat het gebouw beter bekend als de ‘blauwe moskee’. Tientallen gemaskerde agenten bestormden het gebedshuis, zo is te zien op beelden van omroep NDR.

Gelijktijdig met de inval maakte Nancy Faeser, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, een verbod op het IZH bekend. De organisatie is volgens de Duitse regering gericht tegen de democratie en zou de rechtsstaat ondermijnen, en is daarmee strafbaar. Het IZH wordt gezien als een „vooruitgeschoven post” van het Iraanse regime.

De instantie is een „extremistische organisatie die een totalitaire islamitische ideologie nastreeft”, zegt Faeser in een verklaring aan de pers. Ook vijf aan het IZH gelieerde organisaties zijn verboden. Het gaat onder meer om de Islamitische Vereniging van Beieren in München en het Centrum voor Islamitische Cultuur in Frankfurt am Main.

De moskee is een van de meer dan vijftig gebouwen waar de politie binnenviel, gelijktijdig met de bekendmaking van het verbod op het IZH. Met de huiszoekingen in zes deelstaten wilde de politie bezittingen van het IZH confisqueren en bewijs verzamelen over connecties met andere organisaties.

„Geweld en extremisme” wijst het IZH naar eigen zeggen altijd af, het ziet zichzelf louter als een religieuze instantie en bepleit „tolerantie”. Toch hielden de Duitse inlichtingendiensten de blauwe moskee al dertig jaar in de gaten. Die zou veel invloed hebben op moskeeën en andere islamitische organisaties in Duitsland en de rest van Europa.

Vorig jaar werd het IZH in een veiligheidsrapport nog bestempeld als „de belangrijkste Iraanse vertegenwoordiging in Duitsland na de ambassade”. Bij een eerdere inval, in november 2023, vielen ruim achthonderd agenten binnen in de blauwe moskee en op tientallen andere locaties.

Bewijs voor ‘islamitische revolutie’

Nu blijkt dat bij die huiszoekingen „serieus bewijsmateriaal” is gevonden voor de innige band tussen het IZH en het Iraanse regime. Om wat voor stukken het exact gaat, heeft de minister van Binnenlandse Zaken niet gezegd. Volgens haar toont het materiaal dat de organisatie wel degelijk op een „samenzweerderige en agressieve manier” aan politiek doet. De Duitse regering gaat er inmiddels van uit dat het Islamitisch Centrum Hamburg als „directe vertegenwoordiger van Iran” opereert.

Het IZH wilde een ‘Islamitische Revolutie’ beginnen, stelt minister Faeser. Die zou een „autoritair bestuur” opleveren dat ingaat tegen de wet en „geen plaats heeft voor vrouwenrechten, menselijke waardigheid, onafhankelijke rechtspraak en onze democratische staat”.

Een bijkomende reden voor het verbod op het IZH is het „agressieve antisemitisme” dat het de organisatie zou verspreiden onder haar achterban. Ook wijst de minister van Binnenlandse Zaken op de banden met de Libanese strijdgroep Hezbollah, die in Duitsland verboden is.

Faeser benadrukt dat de Duitse regering met het verbod geen actie onderneemt tegen een religie. „We maken een duidelijk onderscheid tussen de vele moslims die tot Duitsland behoren en de islamitische extremisten die we nu aanpakken.”

Ambassadeur ontboden

Iran heeft als reactie op het verbod de Duitse ambassadeur in de Iraanse hoofdstad Teheran ontboden, melden internationale persbureaus. Iran spreekt van een „vijandige actie” die zou ingaan tegen mensenrechten. Het regime noemt het centrum als dat in Hamburg een „waardevolle dienst”. Het IZH zelf heeft nog niet op de inval en het verbod gereageerd.

Het is niet voor het eerst dat minister Faeser recentelijk een organisatie verbiedt omdat die de staat zou ondermijnen. Twee weken geleden verbood ze het magazine Compact, „een spreekbuis van radicaal-rechts”. Het blad en de website zouden aanzetten tot „haat tegen Joden, mensen met een migratieachtergrond en de parlementaire democratie”.

De blauwe moskee in Hamburg blijft na de politie-inval gesloten, net als drie andere sjiitische moskeeën die in het bezit zijn van het IZH. Het monumentale blauwe pand wordt eigendom van de Duitse staat, schrijft weekblad Der Spiegel.