Venezuela wil dat VN-mensenrechtenmissie het land binnen 72 uur verlaat

De mensenrechtenmissie van de Verenigde Naties moet hun werk in Venezuela per direct staken en al het personeel van de missie moet het land binnen 72 uur verlaten. Dat heeft de Venezolaanse regering donderdag bekendgemaakt, schrijft persbureau AP. Volgens de regering steunt de missie actief de oppositie in het Zuid-Amerikaanse land.

Het besluit werd aangekondigd door de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Yván Gil. Hij zei dat de Venezolaanse afdeling van het kantoor van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN werd gebruikt „om een discours tegen Venezuela in stand te houden”.

Aanhouding San Miguel

De sluiting van het VN-mensenrechtenkantoor volgt op de reactie vanuit de VN op de aanhouding en verdwijning van mensenrechtenactivist Rocio San Miguel, die vrijdag met onder meer haar dochter werd aangehouden op het vliegveld bij hoofdstad Caracas. Pas twee dagen later bevestigden autoriteiten haar aanhouding. Haar advocaat heeft tot op heden nog geen toestemming om direct met San Miguel te spreken.

Ook meerdere familieleden van de bekende Venezolaanse activist zijn opgepakt. Volker Türk, Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, uitte hier zijn „diepe bezorgdheid” over. Ook werd opgeroepen haar onmiddellijk vrij te laten en haar een rechtvaardig proces te garanderen.

Volgens hoofdaanklager Tarek Saab was San Miguel betrokken bij een moordcomplot op de Venezolaanse president Nicolás Maduro. Onder deze verdenking zijn inmiddels tientallen prominente oppositieleden, activisten en critici van Maduro aangehouden. De presidentskandidaat van de oppositie, Maria Corina Machado, wordt ook aan dit complot gelinkt en mag van de regering niet meedoen aan de verkiezingen later dit jaar.