Veldrijdster Fem van Empel wint tweede wereldtitel op rij

Fem van Empel heeft in het Tsjechische Tabor haar wereldtitel in het veldrijden geprolongeerd. De 21-jarige veldrijdster uit het Brabantse Den Dungen was als eerste weg na de start en breidde haar voorsprong alleen maar uit. Op meer dan een minuut pakte Lucinda Brand het zilver. Met het brons voor Puck Pieterse was het podium volledig Nederlands, zoals vooraf al verwacht.

Het is de vijfde keer op rij dat een Nederlandse renster de wereldtitel veldrijden pakt. De serie werd geopend door Ceylin del Carmen Alvarado in 2020. Daarna waren de titels voor Brand en Marianne Vos, gevolgd door de overwinningen van Van Empel op de WK’s van Hoogerheide en Tabor.

Van Empel, normaal uitkomend voor Visma – Lease a Bike, had de maanden voor het WK al zeventien crossen gewonnen. Daaronder viel ook de Europese titelstrijd in november in Pontchâteau.

Voorsprong

Van Empel kende de beste start en kwam als eerste boven bij de eerste kunstmatige helling. Alvarado, Brand en Pieterse waren de eerste achtervolgers. Na de eerste ronde had de titelverdedigster al 16 seconden voorsprong op Brand en Pieterse. Alvarado moest al een kleine 40 seconden toegeven. De verschillen werden alleen maar groter, met Pieterse na twee ronden op 37 seconden eenzaam als tweede. Brand volgde daar weer 10 seconden achter, maar achterhaalde Pieterse in de derde ronde. De Amersfoortse zei vooraf hersteld te zijn van een verkoudheid die haar een week geleden nog hinderde, maar leek toch niet topfit.

Uiteindelijk kon Van Empel al vroeg voor de finish gaan genieten van haar nieuwe succes. Brand bereikte na 1 minuut en 20 seconden de finish. Pieterse hield de marge net onder de twee minuten. Alvarado werd vierde op 2.37 minuten. De verschillen onderstreepten de overmacht van de winnares, die geen enkel zwak moment kende. (ANP)


Lees ook
Wie anders dan een Nederlandse wordt wereldkampioen veldrijden?

Regerend wereldkampioen Fem van Empel afgelopen zondag tijdens de wereldbekerwedstrijd in Hoogerheide.