Industrieconcern VDL koerst af op een gedeeltelijke overname van de failliete Vlaamse bussenbouwer Van Hool. Dat bleek maandagmiddag nadat het bedrijf officieel failliet was verklaard. Een woordvoerder van VDL bevestigt dat het familieconcern uit Eindhoven een voorwaardelijk bindend bod heeft uitgebracht op delen van het bedrijf. Het lijkt erop dat meer dan 1.500 banen verdwijnen.
Van Hool geldt als een van de grootste industriële werkgevers van Vlaanderen, met ongeveer 2.500 werknemers in Lier, nabij Antwerpen. Het bedrijf, dat ook nog een grote fabriek heeft in Noord-Macedonië, maakt onder meer touringcars en stadsbussen. Het verkeert al jarenlang in financiële problemen en draaide de afgelopen jaren verliezen van tientallen miljoenen euro’s. De afgelopen weken werd al duidelijk dat een faillissement zeer dichtbij kwam.
Lees ook
Winst VDL lager door busproblemen en einde autoproductie Nedcar
Dat is er nu, uitgesproken door de rechter in Mechelen. Maar Van Hool liet in een persbericht direct weten dat een gedeeltelijke overname door VDL en de Duitse trailerfabrikant Schmitz Cargobull aanstaande is. Daarbij zullen echter maar een paar honderd banen behouden blijven, aldus het bedrijf. VDL en Schmitz zijn van plan verschillende delen van het bedrijf over te nemen, waarbij Schmitz de tak met industriële voertuigen koopt en VDL de bussen.
VDL bouwt zelf ook al touringcars en bussen, maar deze divisie van het megaconcern (circa 15.000 werknemers) is zwaar verlieslijdend (precieze cijfers zijn niet bekend). Afgelopen vrijdag zei topman Willem van der Leegte nog dat een eventuele overname kan leiden tot schaalvoordelen. Ook voorspelde hij een consolidatieslag binnen de Europese bussensector.
Problemen in hele sector
De hele Europese bussenindustrie kampt op dit moment met grote problemen. Tijdens de coronacrisis heeft de sector een grote klap gekregen. Daarna trok de vraag wel weer aan, maar sindsdien is er sprake van grote toeleveringsproblemen. VDL krijgt de bussen niet goed afgebouwd, iets wat ook bij Van Hool speelde. Ook de Deurnese fabrikant van elektrische bussen, Ebusco, heeft het moeilijk.
Daar komt bij dat door inflatie het bouwen van bussen soms duurder uitpakt dan is afgesproken met de klanten. Die zijn volgens Van der Leegte zelden bereid om in tweede instantie meer te betalen. Soms moet het bedrijf ook boetes betalen omdat het bussen te laat levert.
Bij het faillissement van Van Hool speelden ook nog een aantal specifieke factoren mee. Zo was het bedrijf niet heel sterk in elektrische bussen en had het meer ingezet op waterstof, een technologie die minder lijkt aan te slaan in het busvervoer dan gedacht. Verder speelt binnen de aandeelhoudersfamilie Van Hool ook een ruzie, aldus Belgische media. Verschillende leden van de wijdvertakte familie zouden het niet eens zijn geweest over het reddingsplan van de Nederlandse topman Marc Zwaaneveld, waarbij minder banen zouden verdwijnen dan nu het geval is. Zwaaneveld trad begin dit jaar aan als crisismanager naast topman Filip van Hool, kleinzoon van de oprichter. Vlaamse media merkten maandag op dat Filip niet aanwezig was bij de persconferentie over het faillissement en de naderende overnames.
Schimmige familieruzie
De schimmige familieruzie, waar Zwaaneveld maandag ook een toespeling op maakte, leidde ertoe dat na bekendwording van het nieuws verschillende Vlaamse vakbonden het faillissement zwaar veroordeelden. Kim Samison van de christelijke ACV zei tegen De Standaard „plaatsvervangende schaamte” te voelen voor hoe alles was gelopen. „Familieruzies horen thuis aan de keukentafel.”
Van Hool werd in 1947 opgericht door Bernard van Hool en groeide uit tot industrieel icoon van Vlaanderen. Mocht de overname van VDL slagen, dan bouwt het verder aan een bussenimperium dat onder meer is gebouwd op resten van DAF en Berkhof Jonckheere. VDL heeft al een grote bussenfabriek in Roeselare, België.