Transgender personen mogen voortaan gedoopt worden. Dat heeft het Vaticaan woensdag aangekondigd, melden Italiaanse media. De Katholieke Kerk verbindt wel voorwaarden aan die toestemming. Zo mogen transgender personen en kinderen van lhbti-koppels gedoopt worden op voorwaarde dat ze geen „schandaal of verwarring” veroorzaken.
Afgelopen maand wierp een Braziliaanse bisschop intern verschillende vragen op over de mogelijke deelname van gelovigen uit de lhbti-gemeenschap aan de heilige sacramenten. De Dicasterie voor de Geloofsleer, het oudste pauselijke departement dat waakt over de „zuiverheid van de katholieke leer inzake geloof en zeden”, stelde vervolgens een document op met antwoorden. Daarin maakte het orgaan duidelijk dat transgender personen gedoopt morgen worden indien „geen risico bestaat op het veroorzaken van een publiek schandaal of desoriëntatie onder de gelovigen”. Hetzelfde geldt voor en kinderen van lhbti-koppels.
Het document werd op 31 oktober opgesteld, maar pas gisteren openbaar gemaakt. Inmiddels is het ondertekend door paus Franciscus. Hoewel hij in het verleden herhaaldelijk heeft aangegeven dat het Vaticaan open moet staan voor iedereen, inclusief lhbti+-gelovigen, heeft de paus altijd benadrukt homoseksualiteit als „een zonde” te beschouwen.
Mijn puberzoon heeft al een aantal weken last van een ingegroeide nagel. Ik krijg een appje van hem na school. „Mam, me teen ziet er niet goed uit.”
Nadat we elkaar telefonisch hebben gesproken, app ik hem nog even: „Het is trouwens ‘mijn teen’ of ‘m’n teen’ niet ‘me teen’. Tot zo lieverd.” Zijn antwoord: „Ja, tot zo me teen.”
Jessica Kappers
Lezers zijn de auteurs van deze rubriek. Een Ikje is een persoonlijke ervaring of anekdote in maximaal 120 woorden. Insturen via [email protected]
Eindelijk een venijnige aanval op het beleid van president Trump door een icoon van de Democratische Partij, Hillary Clinton. De NRC-lezers konden in hun krant van 3 april een Nederlandse vertaling van haar artikel in The New York Times lezen onder de kop: ‘Sterk zijn in plaats van slim. Hoe dom wil je het hebben?’
„How much dumber will this get?”, schreef Hillary. Ze gebruikt het woord ‘dumb’ nog enkele malen en vervangt het in de beginzin door ‘stupidity’, wat op hetzelfde neerkomt.
Dat veelvuldige gebruik door Hillary van ‘dom’ voor rechts, trumpiaans beleid deed me sterk denken aan het begrip ‘domrechts’, in Nederland gemunt door de journalist Peter Breedveld en verbreid door columnist Sander Schimmelpenninck van de Volkskrant. Schimmelpenninck wordt daar telkens op aangevallen door rechtse tegenstanders die hem verwijten dat hij op „gewone mensen” neerkijkt. Nee, reageert Schimmelpenninck dan, het gaat hem niet om onintelligente of laagopgeleide mensen, maar „om mensen met politieke (en sociale-) mediamacht die zich van de domme houden, domheid veinzen of zich opzettelijk onwetend houden”.
Hij bedoelt, als ik het vrij mag vertalen, vooral de mensen die het beleid bepalen en beïnvloeden, niet zozeer de mensen die dat beleid moeten ondergaan. Ik twijfel niet aan zijn goede bedoelingen, en hij moet vooral doorgaan met zijn scherpe kritiek op radicaal-rechts en extreem-rechts, maar bij zowel Hillary als Schimmelpenninck zie je dat de toevoeging van het woordje ‘dom’ hun tegenstanders aan munitie helpt. Daarom verbaast het me dat Hillary er in haar artikel mee blijft doorgaan; nogal wat lezers straffen dat dan ook in hun reactie af.
Hillary heeft nota bene zelf later vastgesteld dat haar gebruik van de term ‘deplorables’ (sneue types) voor de helft van Trumps aanhang heeft bijgedragen aan haar verkiezingsnederlaag in 2016 tegen Trump. Destijds probeerde ze de schade te beperken met het excuus dat ze niet „de helft” had mogen zeggen; ze had er immers juist op gewezen dat veel mensen zich terecht niet gehoord voelden. Het hielp niet, Trump kon het woord ‘deplorables ’ uit zijn context lichten en tegen haar blijven gebruiken.
Ik begrijp dat het verleidelijk is het woord ‘dom’ te gebruiken voor Trump en zijn beleid. Als u het niet aan hem en zijn aanhang doorvertelt, wil ik best bekennen dat Trump ook op mij een dommige indruk maakt met zijn onsamenhangende, slecht verwoorde en half voltooide beweringen, maar het lijkt me niet verstandig daar met dat neerbuigende woordje ‘dom’ publiekelijk steeds de nadruk op te leggen.
Hoe we het dan moeten noemen? ‘Ondoordacht’ en ‘onverstandig’ zijn goede alternatieven, al besef ik dat „How much dumber will this get?” veel lekkerder bekt dan „How much more unwise will this get?”
Zou Hillary dit alles niet beseft hebben toen ze haar artikel schreef? Vast wel, maar ik vermoed dat haar zeer invoelbare zucht naar vergelding de overhand kreeg, terwijl ze weer eens gedwongen werd aan haar doodsvijand te denken. Hoe kon ze „die halve gare” het best te grazen nemen? Gewoon, door hem te noemen zoals ze hem altijd genoemd had: dumb.
„Zal ik het doen?”, zal ze Bill nog gevraagd hebben. „Ik zou het niet doen”, zuchtte hij, „maar doe wat je niet laten kunt.”
Een kleine drie maanden voor de start van het EK in Zwitserland heeft het Nederlands vrouwenelftal nog lang niet de schwung, de scherpte en de vorm die nodig is om te bereiken wat het wil bereiken: de Europese titel. Terwijl bondscoach Andries Jonker na maandenlang blessureleed onder zijn speelsters inmiddels wel weer over een (vrijwel) fitte selectie kan beschikken, lijkt hij evenmin precies te weten hoe hij wil spelen en met wie.
Dat bleek de afgelopen dagen bij twee ontmoetingen met Oostenrijk in het toernooi om de Nations League. Beide wedstrijden werden weliswaar met 3-1 gewonnen – vrijdag thuis in Almelo; dinsdagavond uit in Altach – maar de Oranjevrouwen speelden niet het dominante, aanvallende en aantrekkelijke spel dat Jonker van hen verlangt. Het spel zag er over het algemeen slordig uit; de speelsters leken niet goed op elkaar ingespeeld. Te vaak, zei de bondscoach Jonker vrijdag geïrriteerd, speelden zij de bal „naar de verkeerde kleur”.
Dat zal in grote mate te maken hebben met de voortdurende wisselingen die Jonker zelf in zijn ploeg doorvoert, zowel in de (basis)opstelling als in het spelsysteem. In de uitwedstrijd tegen Oostenrijk stonden er slechts vier speelsters in de basis die afgelopen vrijdag ook bij de aftrap aantraden. Ervaren krachten die normaal gesproken vaste keuze voor Jonker zijn zaten dit keer op de bank – waaronder topscorer Vivianne Miedema (97 doelpunten inmiddels in 123 interlands).
Spitse recordinternational
Daarbij is Jonker nog aan het zoeken naar de ideale samenstelling van zijn team, met name in de verdediging. Sinds het najaar, in een viertal oefenwedstrijden, probeerde hij daar een aantal debutanten uit, waaronder Veerle Buurman van PSV. Het pas 18-jarige talent wisselt Jonker in het hart van zijn verdediging voortdurend af met de zestien jaar oudere Sherida Spitse.
Vrijdag stond Buurman in de basis – en speelde een ongelukkige wedstrijd. Dinsdag mocht Spitse weer beginnen, waardoor de ervaren aanvoerder Europees recordinternational werd met nu 241 interlands achter haar naam. Ook in spelsysteem laat de coach zijn elftal geregeld iets anders uitproberen.
De Oranjevrouwen speelden niet het dominante, aanvallende en aantrekkelijke spel dat de bondscoach van hen verlangt
Gevraagd naar de beweegredenen van zijn wisselende tactieken vermijdt de bondscoach het werkwoord ‘experimenteren’. „Ik wil graag nog wat dingen zien”, zei hij dinsdag kort voor de wedstrijd tegen de NOS. In een online persconferentie een dag eerder legde Jonker uit dat de ruimte voor uitproberen kleiner wordt naarmate het EK dichterbij komt en dat hij de uiteindelijke groep die hij wil meenemen naar Zwitserland min of meer al in zijn hoofd heeft. „Deze groep bestaat uit speelsters van wie ik overtuigd ben dat ze in aanmerking komen. Buiten deze groep zijn er nog een paar die meedingen, maar dit is wel de kern.”
Danielle van de Donk, de ervaren middenvelder van Olympique Lyon, zag het vrijdagavond net wat anders. „Ik weet niet of Andries al een vast team in gedachten heeft”, zei ze over haar coach.
‘Gebrek aan concentratie’
Oranje liet de afgelopen dagen slordig en wisselvallig spel zien: momenten van goed combinatievoetbal die werden afgewisseld met onnodig balverlies, die volgens de bondscoach kwamen door „gebrek aan concentratie”. Vooral de verdediging was onrustig vrijdag en konden lastig omgaan met de druk vanuit Oostenrijk. „Als je Europees kampioen wilt worden moet je beter voetballen dan vanavond”, gaf de bondscoach vrijdag na de wedstrijd tegen Oostenrijk tijdens de persconferentie aan.
Door de wisselende samenstellingen lukt het nog niet om een stabiele verdedigingslijn te vormen. De samenwerking tussen routinier Dominique Janssen en de jonge Buurman is een voorbeeld van de zoektocht naar balans. Janssen: „Hoe meer je samen speelt, hoe beter je elkaar leert begrijpen.”
Dinsdagavond wilde de bondscoach het anders doen en zelf „de wedstrijd gaan bepalen”. Maar in de eerste helft was dit nog ver te zoeken. Nederland speelde wederom vaak op eigen helft, onder druk van Oostenrijk en kwam moeilijk tot aanvallen. Oostenrijk opende de score door een misverstand tussen Esmee Brugts en Victoria Pelova, maar Oranje reageerde snel met een doelpunt van Wieke Kaptein na de aftrap.
De rest van de eerste helft was slordig, vooral in de verdediging, waar Brugts meerdere keren fouten maakte. In de tweede helft kwam Nederland sterk uit de kleedkamer en dwong Oostenrijk tot verdedigen. Na een schot op de paal van Pelova kopte Van de Donk de bal binnen. Bondscoach Jonker was na afloop tevreden over het vertoonde spel. „We beten van ons af en speelden gewapend dit keer”, aldus Jonker na de wedstrijd tegen de media. „Ik heb bij vlagen voortreffelijk voetbal gezien. Het was veel beter dan in Almelo.”
Nieuwe domper Miedema
Twintig minuten voor tijd bepaalde invaller Miedema de eindstand met een prachtig schot langs keeper Manuela Zinsberger. Een vrolijk moment voor de spits van Manchester City die vorig jaar lang geblesseerd was en moeite had om in Oranje haar oude niveau te halen. Ze kon er niet lang van genieten want Miedema viel even later opnieuw met een blessure uit – ze greep naar haar hamstring en moest het veld verlaten.
Een grote domper voor bondscoach Jonker in de verdere voorbereiding op het EK. Afgelopen vrijdag was ook vaste keeper Daphne van Domselaar al geblesseerd geraakt. „Ik maak me zorgen”, zei Jonker veelzeggend.
Met de zes behaalde punten uit twee wedstrijden heeft Nederland de volgende ronde van de Nations League bereikt – in het jaar van het EK een niet erg relevant toernooi.