Vastgoedimperium van omstreden Oostenrijkse miljardair is aan het instorten

De meeste mensen zullen nooit gehoord hebben van René Benko of zijn bedrijf Signa. Maar de kans is klein dat zij zijn panden niet kennen. Talloze prominente gebouwen in Europese hoofdsteden zijn (deels) in eigendom van het bedrijf. Zo was Benko tot voor kort mede-eigenaar van het statige Bijenkorf-pand aan de Amsterdamse Dam.

Maar het enorme vastgoedimperium van de Oostenrijkse selfmade miljardair is aan het imploderen, nu zijn vastgoedbedrijf Signa – Benko was er net opgestapt – woensdag bekendmaakte surseance van betaling aan te vragen. Dat is meestal het voorportaal van een faillissement.

Journalisten in internationale media deden afgelopen maanden al verslag van verwoede pogingen van Benko om aan geld te komen. Volgens Der Spiegel sprak hij tevergeefs met het Saoedische Public Investment Fonds (PIF), een publiek fonds onder leiding van de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman. In november kondigde Benko aan op te stappen als topman, in de hoop het bedrijf (dat hij zelf ooit oprichtte) te redden.

Wat ging er mis bij Signa? In de tijd dat geld lenen goedkoop was en met leningen nieuwe vastgoedprojecten konden worden gestart, ging het goed met het imperium. Maar toen de rentes stegen kreeg het de wind tegen. Volgens Financial Times moest het bedrijf in 2023 meer dan een miljard terugbetalen aan financiers. En had het daar veel moeite mee.

Signa is een bedrijf dat zich kenmerkt door de aankoop van beeldbepalende panden. Het is gedeeltelijk eigenaar van de Chrysler Building in New York, Selfridges in Londen en veel grote warenhuizen en panden in Oostenrijk en Duitsland, zoals het luxewarenhuis KaDeWe.

De eigenaar en oprichter van het bedrijf, de 46-jarige Benko, is niet vies van enig uiterlijk vertoon. Reizen doet hij in een privéjet of op zijn 62-meter lange jacht. Wonen doet hij in een kasteel op een heuvel vlakbij zijn geboorteplaats Innsbruck – als hij niet vertoeft in zijn enorme vakantiehuis bij het Gardameer of in zijn chalet, de grootste van Oostenrijk, aan de piste in Lech.

Arbeidersgezin

Forbes schat het vermogen van de Oostenrijker, die zich vanuit een arbeidsgezin opwerkte binnen de vastgoedwereld, op 2,5 miljard euro. Eerder dit jaar was dat nog 5,5 miljard.

Als het bedrijf geen doorstart weet te maken, wordt de ontmanteling van het imperium een ingewikkelde zaak. De surseance werd aangevraagd door Signa Holding, maar eigenlijk bestaat het imperium volgens Financial Times uit een netwerk van meer dan 1.000 bedrijfsentiteiten en trusts in Europa, de VS en offshore. Onderdeel daarvan is Signa Prime, dat volgens bronnen van de zakenkrant de meest waardevolle bezittingen van de groep in bezit heeft. Meer dan honderd banken zouden zakendoen met Signa.

En dan zijn er nog de half afgebouwde panden, zoals wolkenkrabber Elbtower in Hamburg. Tot voor kort stond op de website van Signa dat het bezittingen had ter waarde van 27 miljard euro, en 25 miljard euro aan projecten in de pijplijn.

Benko zelf raakte eerder al eens in de problemen. In 2012 was er bijvoorbeeld een strafzaak tegen hem aangespannen. De vastgoedbaas zou volgens de rechtbank zijn belastingconsulent de opdracht hebben gegeven de voormalige Kroatische premier Ivo Sanader om te kopen. Hij kreeg een voorwaardelijke celstraf van één jaar. Later, in 2021, werd hij verdacht van omkoping van politici, in ruil voor bouwvergunningen in Wenen.