Vanuit het Witte Huis sust Musk zorgen over de Amerikaanse democratie

Dit is het beeld van de dag: de rijkste man op aarde die, staande naast het bureau van de Amerikaanse president, uitlegt dat zijn bezuinigingsprogramma niet bedoeld is om de overheid uit te hollen.

Tijdens een ‘spontane’ persconferentie beantwoordde Elon Musk dinsdag vragen van media vanuit de Oval Office, waar hij met zijn vierjarige zoontje X op bezoek was bij president Donald Trump in het Witte Huis.

Via zijn Department of Government Efficiency (DOGE) snijdt Musk, met een team van zijn getrouwen, hard in de Amerikaanse overheidsuitgaven. Dat gaat met gedwongen ontslagen en het sluiten van hulpverleningsprogramma’s als USAID. Er is veel kritiek van Democratische politici, en de rechtszaken tegen DOGE-maatregelen stapelen zich op.

https://youtu.be/xrl87Fl-26I?si=vXSkJJW9zhLwM95D

Er is weinig toezicht op DOGE, maar volgens Musk opereert hij „volledig transparant” en is zijn aanpak niet „draconisch of radicaal”, zei de multimiljardair tijdens een dertig minuten durende sessie met journalisten. „De meerderheid van de Amerikanen wil dat de overheid wordt gereorganiseerd, „daar gaat het om in de democratie”.

Trump tekende dinsdag een decreet om DOGE nog wat meer armslag geven, meldt The Wall Street Journal

Meer nieuws:

  • Het FD bericht over een plan van de Eerste Kamer, om geld voor boeren uit klimaatfonds halen. Daarmee zou de sector kunnen verduurzamen. Het plan heeft steun van de BBB, maar minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei, VVD) is tegen.
  • Heineken verkocht 1,6 procent meer bier in het afgelopen jaar, met name door groei in Brazilië, Mexico en India (Bloomberg)
  • Trump overweegt bij de nieuwe Amerikaanse importtarieven voor staal een uitzondering te maken voor Australië. (Nikkei Asia)
  • Autofabrikant Ford waarschuwt dat auto’s 3.000 dollar duurder worden door importtarieven voor Mexico en Canada (De Telegraaf)
  • BBC klaagde eerder bij Apple dat de geautomatiseerde AI-koppen van nieuwsberichten niet kloppen. Maar er zijn meer chatbots die de feiten verdraaien, ontdekte de BBC.
  • Milieudefensie stapt met de Shell-zaak naar de Hoge Raad, om de oliemaatschappij alsnog te dwingen de helft van haar CO2-uitstoot te verminderen. (via NOS)


Liveblog


Musk sust zorgen over Amerikaanse democratie