VanMoof, waarvoor faillissement dreigt, heeft eigenlijk altijd problemen gekend

VanMoof De fietsenproducent kampt met financiële problemen. Het bedrijf kreeg uitstel van betaling; financiers en klanten roeren zich.

Werkplaats van VanMoof in Amsterdam. Op ontwerpvlak maakte VanMoof de afgelopen jaren beslissingen die verkeerd lijken te zijn uitgevallen.
Werkplaats van VanMoof in Amsterdam. Op ontwerpvlak maakte VanMoof de afgelopen jaren beslissingen die verkeerd lijken te zijn uitgevallen. Foto Niels Blekemolen

Wat is er aan de hand bij VanMoof? De Nederlandse fietsfabrikant, bekend van de strak vormgegeven elektrische fietsen die vooral in de Randstad in groten getale rondrijden, heeft woensdagochtend uitstel van betaling gekregen. Klanten konden al weken geen nieuwe fietsen bestellen. Online regent het klachten. En nu dreigt er dus een faillissement. Hoe fundamenteel zijn de problemen? Drie vragen en antwoorden.

1 Waar moet ik VanMoof ook alweer van kennen?

Het Amsterdamse VanMoof werd in 2009 opgericht door de broers Taco en Ties Carlier. De industrieel ontwerpers bouwden een degelijke stadsfiets met strakke lijnen. De ambitie: zorgen dat stadsbewoners wereldwijd niet langer de auto pakken, maar gezond (en duurzaam) met de fiets naar hun werk gaan.

In 2016 lanceerde VanMoof een elektrische versie van de fiets, die gekoppeld is aan een app. Daarna ging het hard: VanMoof heeft naar eigen zeggen inmiddels 200.000 fietsen verkocht in Europa, de Verenigde Staten en Japan. Sinds een paar jaar richt het bedrijf zich exclusief op de productie van e-bikes. Net als veel andere fabrikanten van e-bikes groeide VanMoof tijdens de coronapandemie flink. In 2021 bedroeg de omzet 83 miljoen euro, 29 procent meer dan het jaar ervoor.

Om de productiecapaciteit op te kunnen schalen, had VanMoof continu forse investeringen nodig. Het bedrijf haalde in meerdere rondes tot nu toe zo’n 200 miljoen euro aan financiering binnen. Bij crowdfundplatforms, maar ook bij grote private-equitybedrijven.

2 Wat is er nu aan de hand?

De rechtbank in Amsterdam heeft woensdag tegenover NRC bevestigd dat het moederbedrijf van VanMoof surseance — dat is uitstel van betaling — heeft aangevraagd en gekregen. Ook heeft de rechter een ‘afkoelingsperiode’ van twee maanden ingesteld, waarin schuldeisers geen geld of goederen kunnen opeisen bij het bedrijf.

Directe aanleiding voor de surseance is het stuklopen van de onderhandelingen over een overbruggingsinvestering. Die was hoognodig: woensdagochtend berichtte het Financieele Dagblad dat VanMoof een rentebetaling zou hebben gemist aan het crowdfundplatform OnePlanetCrowd, waar VanMoof in totaal 5 miljoen euro ophaalde. De zakenkrant schrijft dat OnePlanetCrowd een sommatiebrief naar VanMoof heeft gestuurd: als de rente niet binnen veertien dagen zou worden betaald, zouden de investeerders hun lening direct kunnen opeisen. Nu de rechter een afkoelingsperiode heeft ingelast, is dat niet meer mogelijk.

Het personeel van VanMoof — er werken wereldwijd zo’n zevenhonderd mensen — is woensdagavond per e-mail ingelicht over de situatie. Die zal niet voor iedereen als een verrassing zijn gekomen: VanMoof sloot woensdagmiddag rond 15.00 uur zijn Europese servicepunten. In Amsterdam stonden daarna boze klanten voor de deur, die hun fiets wilden komen halen – tevergeefs.

Minstens 10 procent van de verkochte fietsen moest binnen een jaar terug naar de winkel

Klanten konden al twee weken geen nieuwe VanMoof bestellen. Het bedrijf beweerde in eerste instantie nog dat dit lag aan een computerstoring. Momenteel staat op de website van het bedrijf de volgende mededeling: „We hebben de verkoop tijdelijk gepauzeerd om de productie en levering van bestaande bestellingen te kunnen inhalen. Wees gerust – dit heeft geen invloed op de service.”

3 Waren er niet al eerder problemen?

Eigenlijk kampt VanMoof al vanaf het begin met problemen. De fietsen werden al snel ook in het buitenland opgepikt, en de Carliers sprongen daar meteen op in. In een interview met NRC in 2016 omschreef Taco Carlier die groei als „te hard”: „We verkochten over de hele wereld, terwijl we met acht man op kantoor in Nederland zaten.”

De fietsen hadden bovendien last van kinderziektes. De broers besloten daarop om voortaan alles rond de fiets zelf in de hand te houden: van het ontwerpen van het frame tot het ontwerp van het kleinste tandwieltje. En van de verkoop, service en reparaties, tot de app waarmee je de fiets op slot kan zetten.

Die controle zorgde echter niet voor een oplossing van de problemen — integendeel. VanMoof kon de snelle groei niet bijhouden: klanten, die 2.000 euro of meer betaalden voor hun fiets, zaten tot wel drie maanden te wachten op de levering ervan. En de zelf ontworpen e-bikes bleken niet alleen razend populair, maar ook gevoelig voor defecten. Minstens 10 procent van de verkochte fietsen moest binnen een jaar terug naar de winkel.

Ook hier hield VanMoof de vraag niet bij: klanten met een kapotte fiets moesten soms maanden wachten op reparaties — als het überhaupt al lukte om een afspraak te maken. De communicatiekanalen van het bedrijf lagen regelmatig plat. Om iets aan de wachttijden te doen, zette VanMoof het afgelopen jaar een netwerk van reparateurs op. Eind vorige maand werd ook KwikFit aan dat netwerk toegevoegd.

Werkplaats van VanMoof in Amsterdam. Klanten de design fietsen kochten, moesten soms drie maanden wachten op de levering.
Foto Niels Blekemolen.

Omdat VanMoof de reparaties intern doet, draait het bedrijf ook zelf op voor de grote hoeveelheid defecten. In 2021 was het bedrijf 8 miljoen euro kwijt aan garantie- en reparatiekosten. Het draagt eraan bij dat VanMoof nog nooit winst heeft gemaakt. VanMoof boekte in 2019 netto zo’n 6 miljoen euro verlies. Het jaar daarop liep het tekort op naar 35 miljoen. Uit het jaarverslag van 2021 — dat overigens niet is goedgekeurd door een accountant — blijkt dat het tekort dat jaar al 78 miljoen euro bedroeg. Voor 2022 wordt een soortgelijk verlies voorzien.

Lees ook: Directeur VanMoof: ‘Winst doet er eigenlijk niet toe’

Telkens hielden verse kapitaalinjecties van investeerders het bedrijf overeind. Begin dit jaar haalde het bedrijf nog 10 tot 40 miljoen op bij bestaande financiers en leveranciers. Zonder die extra geldinjectie was het bedrijf mogelijk al veel eerder omgevallen. Maar het investeringsklimaat is door de opgelopen rente afgekoeld, en voor start-ups als VanMoof is het niet meer zo makkelijk nieuw kapitaal binnen te halen.

Het is nog niet duidelijk wat er met de levering van onderdelen en reparaties gaat gebeuren. Surseance is vaak een voorportaal van een faillissement, maar niet altijd. Als het bedrijf definitief zijn deuren sluit, zal een andere partij de productie van onderdelen moeten overnemen om de fietsen rijdende te houden. Ook de app zal na een tijdje verdwijnen uit de stores van Apple en Google, als die geen updates meer krijgt.