Van stortbuien tot droogte, na acht jaar is Amerongen ‘regenwaterproof’

Of de inwoners van Amerongen veel wateroverlast hebben gehad? Jazeker. „Het water liep bij sommigen bij de voordeur naar binnen en door de achterdeur weer naar buiten”, zegt wethouder Anouk Haaxma van de gemeente Utrechtse Heuvelrug waar Amerongen onder valt.

Het gebeurde de afgelopen twintig jaar regelmatig dat bij fikse regenbuien, meestal ’s zomers, het water vanaf de Amerongse Berg, het hoogste punt in Utrecht, het dorp in stroomde en daar niet weg kon. „Een stuk of vijftig huizen hebben ermee te maken gehad”, zegt projectleider Harm Middelburg. Hij voerde voor de gemeenten de afgelopen jaren de directie over een plan om Amerongen ‘regenwaterproof’ te maken.

Onderdeel van het project: een wadi met keien voor overtollig water. Foto Merlin Daleman

Dat is gelukt, zo leert een wandeling door het monumentale dorp aan de Nederrijn. We staan op een laag punt in het dorp, waar veel straten licht naar beneden hellen en samenkomen. Er is een ‘wadi’ met keien aangelegd waarin overtollig water kan blijven staan, mét een ‘slokop’ waarin overtollig water via een ondergrondse leiding kan worden afgevoerd richting uiterwaarden.

We hebben in samenspraak met inwoners gewerkt. Per straat. We hebben alles goed uitgelegd. En nu zijn ze er blij mee. Amerongen is toekomstbestendig

Anouk Haaxma
wethouder Utrechtse Heuvelrug

De rioleringsbuizen zijn vergroot. Op het kruispunt is een verkeersplateau gebouwd dat afstromend regenwater vasthoudt en vervolgens in de gewenste richting stuurt. Middelburg: „We hebben het plateau als het ware op één oor gelegd.” De regenpijpen van veel woningen zijn afgekoppeld van het riool, het regenwater zijgt in hun tuinen. „We hadden een afkoppelcoach die naar de mensen thuis toe ging”, zegt wethouder Haaxma, van de lokale partij BVH Lokaal.

Putdeksels

Op straat liggen putdeksels op putten met vuil water en, blauw omrand, met regenwater. Het hemelwater stroomt hier niet langer samen met het stedelijk afvalwater in hoog tempo door de overvolle riolen, om bij zogenoemde riooloverstorten, in de buurt van bijvoorbeeld de Europees beschermde Amerongse Bovenpolder, naar boven te komen en de natuur te vervuilen. Er zijn parkeerplaatsen in woonstraten aangelegd met gras in plaats van stenen. En er is een paardenbak verbouwd tot een kuil waar, bij een stevige bui, water in kan worden opgeslagen. Daarnaast liggen er onder de straatstenen hier en daar bassins met water dat daar kan worden opgevangen, maar ook wordt bewaard voor droge tijden. Ernaast ligt het deksel van een put waaruit een tankwagen water kan pompen om er gemeentelijk groen mee te besproeien.

Vorig jaar waren de werkzaamheden klaar, er is met tussenpozen acht jaar aan gewerkt. De kosten bedroegen ongeveer acht miljoen euro. Wethouder Haaxma: „We hebben in samenspraak met inwoners gewerkt. Per straat. We hebben alles goed uitgelegd. En nu zijn ze er blij mee. Amerongen is toekomstbestendig.”


Lees ook

Overstromingsrisico’s? Wonen aan het water is juist populair

Valkenburg na   het buiten haar oevers treden van de Geul in juli 2021. Duizenden huizen kwamen  onder water  te staan.

De Amerongse Berg is het hoogste punt van Nederland. Regenwater loopt dan ook gemakkelijk het dorp in. Foto Merlin Daleman

Werk is bovengronds gekomen

Amerongen is een van de plaatsen die steeds vaker te maken krijgen met de gevolgen van klimaatverandering. Vooral droogte én onverhoeds hevige regenval dwingen gemeenten tot maatregelen, met name aan rioleringen. „Werken aan rioleringen wordt over het algemeen niet zo sexy gevonden. De opleidingen ervoor zijn niet erg populair. Toch is het een mooi vak”, zegt Hilde Niezen, directeur-bestuurder van Stichting Rioned, het kenniscentrum voor stedelijk waterbeheer. „Er komt jaarlijks 1,9 miljard euro aan rioolheffing bij gemeenten binnen. Wie bij gemeenten aan rioleringen werkt, geeft gemiddeld één miljoen euro per jaar uit. Niet alleen om de rioleringen voor vuil water te vervangen en te onderhouden, maar ook om stedelijke gebieden te beschermen tegen bijvoorbeeld ernstige wateroverlast. Je zou kunnen zeggen dat het ondergrondse werk boven de grond is gekomen. Daar mag best wat meer aandacht voor komen, want gemeenten kampen met een tekort aan personeel. Er werken nu ongeveer vijftienhonderd mensen, dat zouden er zeshonderd meer moeten zijn.”

Er valt de komende jaren veel werk te verzetten, blijkt uit een inventarisatie van Rioned. „Gemeenten kampen met onderbezetting van ruim 25 procent voor het uitvoeren van de gemeentelijke watertaken, terwijl het taakveld door klimaatverandering breder wordt”, aldus Stichting Rioned. „Dat leidt tot vertragingen in onderhoud, renovaties en de vervanging van oude riolen. Het tempo van vervangingen moet flink omhoog, anders worden de hemelwater- en vuilwatersystemen kwetsbaarder voor storingen, verstoppingen en lekkages, met alle gevolgen van dien voor onze leefomgeving en gezondheid.”

Hilde Niezen: „Er is werk aan de winkel. Er moet een tandje bij. Er moet de komende tien jaar twee keer zo veel geld in om het werk te kunnen doen.” Zoals, bijvoorbeeld, het afkoppelen van de afvoer van regenwater van het riool. Nu nog wordt ongeveer de helft van het hemelwater via het vuilwaterriool afgevoerd. „Terwijl waterzuiveraars natuurlijk eigenlijk helemaal geen zin hebben om ook dat regenwater te zuiveren, dat is nergens voor nodig.”

Rioolheffing eigenlijk een koopje

Het helpt natuurlijk niet, zegt Niezen, dat voor dit soort werkzaamheden het huidige kabinet geen geld uittrekt. Een eerdere ‘impulsregeling’ met subsidies voor gemeentelijke maatregelen tegen de gevolgen van klimaatveranderingen is afgeschaft. De hoop is nu gevestigd op nieuwe fondsen, bijvoorbeeld van het landelijke deltaprogramma ‘ruimtelijke adaptatie’.

Het alternatief is dat gemeenten hun rioolheffing flink verhogen. Die bedraagt nu gemiddeld honderd euro per persoon. Niezen: „Het klinkt heftig als je stelt dat bijvoorbeeld alle gemeenten hun rioolheffing zouden verdubbelen. Anderzijds bedragen de kosten nu nog geen tientje per maand. Dat is goedkoper dan veel abonnementen die mensen afsluiten voor bijvoorbeeld hun telefoon. En rioleringen zijn onmisbaar, want zonder riolering worden we ziek en kunnen onze huizen overstromen. En ze gaan bijna nooit kapot. Dus het is eigenlijk een koopje.”


Lees ook

Wat als deze waterbom honderd kilometer verderop was gevallen?

Een ondergelopen camping bij Roermond op 17 juli 2021.