Van Sex Education tot The Bear – Dit zijn de beste series van dit moment

Nu op de streamingdiensten Welke tv-series van dit moment zijn de moeite waard? NRC selecteert de titels die je niet mag missen op streamingdiensten als Netflix, NPO Plus, Disney Plus, HBO Max en meer. (bijgewerkt op 22 september 2023)
Mimi Keene en Asa Butterfield in Sex Education.
Mimi Keene en Asa Butterfield in Sex Education.

1 Sex Education Komische dramaserie

De verrukkelijke serie over seks en liefde op de middelbare school Moordale neemt afscheid met een vierde en laatste seizoen. Otis (Asa Butterfield) en zijn vrienden gaan in de slotreeks naar een nieuwe school. Otis wil weer de sekstherapeut worden, maar hij heeft concurrentie. In de eerste drie seizoen moesten de leerlingen zich nog verzetten tegen hun conservatieve school. Dat conflict valt nu bijna helemaal weg, waardoor de nadruk meer ligt op de interne strijd over seks, relaties, identiteit en trauma. Thuis zit Otis’ moeder (Gillian Anderson) met een nakomeling en een postnatale depressie die ze ontkent. De luchtigheid en de expliciete verbeelding van seks zijn gebleven, maar de serie durft het aan om de problemen meer uit te diepen.

Lees meer: ‘Sex Education’ gaat verder de diepte in

●●●● Netflix. Seizoen 4: 8 afleveringen van 51 tot 85 minuten. Van Laurie Nunn. Met Asa Butterfield, Gillian Anderson, Ncuti Gatwa, Emma Mackey.

2 The Bear Dramaserie

Het tweede seizoen van deze serie over een Amerikaans restaurant is nóg beter dan de uitstekende eerste reeks. Chef-kok Carmy (Jeremy Allen White) en werkpartner Sydney (Ayo Edebiri) willen een simpele broodjeszaak in no time ombouwen tot een toptent. Het team is een bijeengeraapt zooitje, bestaande uit lastige types waar je snel van gaat houden. Bedenker Christopher Storer neemt deze keer de tijd om bijrollen uit te diepen. Een serie met enkel de beste ingrediënten.

Lees hier de recensie: ‘The Bear’ is nog steeds een verrukkelijke serie

●●●●● Disney+. Seizoen 2: 10 afleveringen van 26 tot 66 minuten. Van Christopher Storer, Joanna Calo. Met Jeremy Allen White, Ayo Edebiri, Ebon Moss-Bachrach, Abby Elliott, Lionel Boyce.

3 Poker Face Komische misdaadserie

Deze uiterst vermakelijke serie geeft het klassiek detectivegenre een nieuwe impuls. Hoofdrolspeelster Natasha Lyonne (Russian Doll) en schrijver/regisseur Rian Johnson (Knives Out) delen een liefde voor Columbo, de beroemde serie over een ietwat slonzige inspecteur. In Poker Face raakt een door Lyonne gespeelde casinomedewerker steeds verzeild in moordmysteries. Ze reist in een gammele auto door Amerika en lost de zaken met vernuft en humor op. Poker Face leunt zwaar op Lyonnes persoonlijkheid en eigen stijl. Een beetje rock-’n-roll, maar ook sympathiek en empathisch.

Lees hier de recensie: Het plezier spat van ‘Poker Face’ af

●●●● SkyShowtime. 10 afleveringen van ca. een uur. Wekelijks, elke vrijdag. Van Rian Johnson. Met Natasha Lyonne, Benjamin Bratt.

4 Telemarketers Docuserie

Een kijkje achter de schermen bij een louche telemarketingbedrijf waar totale anarchie heerst. Maar wat begint als een serie vol excentrieke figuren en wilde verhalen wordt gaandeweg meer een onderzoeksverhaal: twee werknemers besluiten onderzoek te doen naar de dubieuze tactieken van het bedrijf. Twintig jaar na hun eerste opnames is hun documentaireserie eindelijk klaar. Door ook de maatschappelijke kant van het verhaal te belichten, is de serie meer dan de freakshow die het in het begin lijkt.

Lees hier de recensie: Drank, drugs en telefonische oplichting

●●●● HBO Max. 3 afleveringen van ca. een uur. Van Adam Bhala Lough, Sam Lipman-Stern. Met Sam Lipman-Stern, Patrick J. Pespas.

5 Full Circle Thrillerserie

Regisseur Steven Soderbergh (Ocean’s Eleven) trekt de kijker met een enorme vaart door een ingewikkeld misdaadverhaal. In New York ontvoert een Guyanese bende het kleinkind van een rijke chefkok. Een merkwaardige ontvoering is het, die ook nog stevig mis loopt. Door de kidnapping botsen drie totaal verschillende werelden met elkaar: de rijke familie van het te ontvoeren kind, de politie, en de bende. De sterke cast (onder meer Claire Danes, Zazie Beetz en Timothy Olyphant) trekt de serie boven doorsnee thriller uit.

Lees hier de recensie: ‘Full Circle’ is een topthriller vol vaart

●●●●HBO Max, 6 afl.van ca. een uur (wekelijks). Van Steven Soderbergh, Ed Solomon. Met Claire Danes, Zazie Beetz, Jim Gaffigan, Jharrel Jerome, Timothy Olyphant.

6 Heartstopper Komische dramaserie

Het eerste seizoen van Heartstopper werd met groot enthousiasme onthaald, zeker door de lhbti-gemeenschap. Net als de strip waar het op gebaseerd is, geeft de serie een positief en vertederend beeld van romantiek onder tieners die zich identificeren als transgender of niet-heteroseksueel. Soms voelt de serie wel heel erg als een wijze les in hoe je wel én niet met uiteenlopende identiteiten moet omgaan, maar Heartstopper is te charmant om daar te veel over in te zitten. Zeker in dit tweede seizoen, dat de personages te verdiept zonder de optimistische noot te verliezen.

Lees hier de recensie: De warme omhelzing van ‘Heartstopper’

●●●● Netflix. Seizoen 2: 8 afl. van ca. 30 minuten. Van Alice Oseman. Met Kit Connor, Joe Locke, William Gao.

7 Futurama Animatieserie

Hoe vaak kan een dode televisieserie tot leven gewekt worden? Best vaak, zo blijkt uit de jongste herstart van deze satirische scifi-animatieserie uit de koker van Matt Groening. Na een afwezigheid van tien jaar zijn er nu toch weer nieuwe avonturen van een intergalactische koeriersdienst in de 31ste eeuw. En dat is fijn: de serie heeft nog altijd een grote grapdichtheid.

Lees hier de recensie: ‘Hoe cultserie Futurama steeds weer herrijst

●●●● Disney+. Seizoen 1 t/m 10 zijn nu te zien. Seizoen 11: elke maandag een aflevering. Van Matt Groening, David X. Cohen. Met Billy West, Katey Sagal, John DiMaggio.

8One Piece Actieserie

Live-action-versie van de beroemde Japanse anime. Een groep piraten gaat op zoek naar een legendarische schat die de vinder in één klap koning van de piraten zal maken: de One Piece. Ook tiener Monkey D. Luffy wil de schat. Dat hij geen schip, bemanning of nautische vaardigheden bezit, is voor hem geen belemmering. De serie vliegt soms uit de bocht, maar biedt wel een vermakelijke combinatie van spanning, malligheid en actie.

Lees meer: Live-actionversie ‘One Piece’ is binge-waardig

●●●●●Netflix. 8 afl. van 50 tot 64 min. Van Matt Owens en Steven Maeda. Met Iñaki Godoy, Emily Rudd, Vincent Regan.