AI-washing
Dit is het fenomeen waarbij bedrijven of organisaties overdreven of misleidende claims maken over hun gebruik van artificiële intelligentie (AI) om aantrekkelijker te lijken voor investeerders, klanten of zakenpartners. Aldus ChatGPT, want natuurlijk is ook bij dit jaaroverzicht gebruikgemaakt van AI.
Het Nederlands lijkt inmiddels niet meer te kunnen zonder het Engelse woorddeel washing, dat is afgeleid van whitewashing. Jaarlijks komen er wel een paar imagowitwas-samenstellingen bij. Zoals pinkwashing en rainbowwashing, die als pr-boodschap uitdragen: vanzelfsprekend steunen wij lhbtiq+’ers onvoorwaardelijk. Terwijl dan vaak blijkt dat die rugdekking van bedrijven zich niet vertaalt naar, bijvoorbeeld, financiële steun, maar vooral dient om de verkoopcijfers op te krikken.
Dialoogmoe
Gemunt door Jaïr Stranders, filosoof, theatermaker en bestuurslid van de Liberaal Joodse Gemeente Amsterdam in de discussie die volgde op de schokkende ongeregeldheden in de hoofdstad rond de wedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv. Na de klappen op straat volgde een woordenstrijd die tot doel had de tegenstander te framen. Denk aan etiketten als integratieprobleem, Jodenjacht, pogrom, Maccabihooligans, enzovoorts.
Vooral de Joodse en islamitische gemeenschap werden in het debat vaak recht tegenover elkaar gezet. Tot onvrede van Stranders, die in de media bleef pleiten voor dialoog, hoe moeilijk ook. „Veel mensen”, zei hij tegen Het Parool, „zijn dialoogmoe, maar wat moet je anders? Je verschuilen in je eigen pijn? Ik stel me als Jood ook solidair op met moslims.”
Halalvreter
Aan regeren is het huidige kabinet nog niet echt toegekomen, want het is te druk met interne crisissen. Eentje daarvan – crisis vier of vijf, het is lastig bij te houden – zorgde ervoor dat het woord halalvreter algemene bekendheid verkreeg. Dit platte scheldwoord voor iemand die de islamitische voedselvoorschriften naleeft, bestaat al langer, maar haalde nu volop het nieuws en debuteerde zelfs in de Tweede Kamer. Het zou zijn gebruikt tijdens een discussie over integratie in de ministerraad naar aanleiding van het Ajax-Maccabi-geweld. Een en ander leidde tot het aftreden van NSC-staatssecretaris Nora Achahbar. Kamerlid Stephan van Baarle van Denk vatte het in het Kamerdebat als volgt samen: „Er is een staatssecretaris afgetreden en de meest walgelijke uitspraken doen de ronde. Er zou gesproken zijn over halalvreters en gezegd zijn dat antisemitisme in het dna zit van Marokkaanse Nederlanders.”
Kippengeluksmeter
Dit is geen 1 aprilgrap: de Vakbond voor Dieren (bestaat echt) heeft onderzoek gedaan naar een instrument om het geluk onder kippen te meten, de Kippengeluksmeter. De meetmethode behelst een combinatie van microfoons, camera’s en een algoritme. „Dit baanbrekende onderzoek toont aan dat kippen niet alleen negatieve gevoelens zoals angst kunnen uiten, maar ook plezier en geluk ervaren, wat te herkennen is aan zachte, harmonieuze geluiden en specifieke comfort behaviours zoals verenpoetsen en stofbaden”, aldus het persbericht. Boeren, beleidsmakers en onderzoekers kunnen hiermee peilen wanneer kippen écht gelukkig zijn en de onderlinge band versterken, aldus de vakbond. Kop in het tijdschrift Pluimveeweb: „De Kippengeluksmeter, hoe verzin je het zonder lach?”
Koeltekloof
We hadden al een armoedekloof, digikloof, gezondheidskloof, orgasmekloof en natuurlijk de generatiekloof (een woord dat debuteerde in 1967). Dit jaar kwam daar de koeltekloof bij. Het gaat hier om de ongelijkheid tussen mensen die wel of niet tijdens een hittegolf hun woning kunnen koelen. Een ander woord dat hiervoor in omloop werd gebracht, door de NOS, is koelte-ongelijkheid. Toegelicht in een bericht op voorheen Twitter: „Mensen in huisjesmelkershuisjes hebben geen airco en dus bloedhete huizen.”
Maganomics
Kleine voorspelling: volgend jaar zullen we het woord maganomics vaak voorbij zien komen. Tot Donald Trumps verkiezingsleuzen behoorde (wederom) „Make America great again” – afgekort MAGA. Dit grootheidsherstel wil hij onder meer bereiken door allerlei economische maatregelen: belastingverlaging, minder regelgeving voor Amerikaanse bedrijven, hogere importheffingen. „Niemand kan overzien wat ‘Maganomics’ van Trump voor bedrijven zal betekenen”, kopte NRC onlangs, maar de voorspellingen zijn somber, want Trumps beloften lijken zeer onrealistisch. Net zo onrealistisch als zijn toezegging de oorlog tussen Rusland en Oekraïne binnen 24 uur te beëindigen.
Pieperaanval
Het leek een filmscène. In recensies had dan kunnen staan: sensationele plotwending, maar nogal onrealistisch. Maar het werd realiteit: half september ontploften tegelijkertijd duizenden piepers van leden van de militante beweging Hezbollah. Een dag later bleek dat ook walkietalkies waren gemanipuleerd en voorzien van explosieven.
De aanval, waarbij ruim dertig doden en duizenden gewonden vielen, werd na verloop van tijd opgeëist door Israël. Kop op de NOS-site: „Experts onder indruk van pieperaanval: ‘Hezbollah in alle lagen geraakt’”.
Polarisatie
Uitgeverij Van Dale annuleerde de Woord van het Jaar-verkiezing nadat die was gekaapt door actiegroepen. Die hadden opgeroepen om al dan niet op bepaalde woorden te stemmen. Vervolgens verkoos Van Dale polarisatie tot woord van het jaar 2024. Als elektrotechnische term kennen we dat woord al sinds het begin van de negentiende eeuw, als maatschappelijk verschijnsel is het stellig in opmars. Ook internationaal. De Amerikaanse woordenboekenuitgever Merriam-Webster verkoos polarization ook tot woord van het jaar. Nederlandse tieners kozen noncha (kort voor nonchalant) tot Tienerwoord van het jaar.
Lees ook
Haat en nijd is geen polarisatie
Sjoemelscooter
Een opgevoerde fatbike gaat soms wel zestig kilometer per uur. Vanwege die te hoge snelheid kun je deze ergerniswekkende, gevaarlijke dikmakers met vette banden en een supersize zadel eigenlijk geen elektrische fietsen noemen. Arjen Lubach opperde in De Avondshow voor de fatbike synoniemen als bedriegbrommer, misleidmotor en fraude-Vespa.
Al eerder had Esther van Garderen, algemeen directeur van de Fietsersbond, de alliteratie sjoemelscooter bedacht – dat sindsdien vaak is gebruikt. Sjoemelen gaat terug op het Duitse schummeln, dat ‘bedrog plegen, knoeien, smokkelen’ betekent. Het woorddeel sjoemel is afgelopen jaren populair. Denk aan neologismen als sjoemelsoftware en sjoemelsigaret.
Terugkeerhub
Bij een bezoek aan Oeganda stelde Reinette Klever, PVV-minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, dat dit Afrikaanse land belangstelling had om in Nederland uitgeprocedeerde Afrikaanse asielzoekers op te vangen in een detentiecentrum.
Vervolgens ontkende haar Oegandese gesprekspartner dat dit plan ter sprake was gekomen. Een tamelijk gênante situatie, ook voor premier Schoof, die net in Brussel was om over migratie te praten. Dit voorval leverde koppen op als „Premier Schoof hoorde woensdag pas van plan voor terugkeerhub Oeganda” (NOS).
Terugkeerhub is een concurrent van vluchtelingenhub, dat sinds 2022 de ronde doet. Bij vluchtelingenhub zie je nog dat het over mensen gaat – wat tot mededogen kan leiden. Daarom is terugkeerhub momenteel kansrijker want abstracter – iets moet terug, maar de mens is uit deze samenstelling verstoten.
Thuiswoonschaamte
De ene na de andere bewindspersoon belooft in recordtempo honderdduizenden betaalbare woningen te laten bijbouwen, maar vooralsnog is daar niet veel van terechtgekomen. Gevolg: thuiswoonschaamte onder jongeren die ongewild bij hun ouders blijven wonen. Vooral thuiswonenden tussen de 25 en 30 jaar blijken zich te schamen voor hun woonsituatie, zo concludeerden onderzoekers van de Rabobank: een op de drie.
Het woord schaamte gaat nu al jaren nieuwe verbindingen aan. Denk aan samenstellingen als bezorgschaamte, vliegschaamte en woonschaamte. Die laatste vorm speelt onder ouderen die te groot wonen.
Transitiespijt
Transseksuelen of transgenders kunnen spijt voelen, nadat ze een gendertransitie – een neologisme uit 2015 – hebben ondergaan. Tegenstanders van deze transitie beweren dat veel mensen die betreuren, maar onderzoek wijst uit dat slechts 1 procent spijt heeft. PowNed zond dit jaar een documentaire uit onder de titel Transitiespijt. Via die weg kwam dit woord terecht op de shortlist van nieuwe woorden van uitgeverij Van Dale. Waarna een discussie losbarstte op sociale media en in sommige kranten. Kop boven een opiniestuk in dagblad Trouw: „Van Dale had ‘transitiespijt’ nooit moeten nomineren als Woord van het Jaar.”
Uitsterfoptimisme
Nieuwe woorden verzinnen is niet zo moeilijk, doorgaans is het simpelweg een kwestie van twee woorden aan elkaar plakken. Ze kunnen succesvol zijn als ze bijvoorbeeld de tijdgeest karakteriseren. Een geluid dat je steeds vaker hoort: de mensheid is een verloren zaak. De rampzalige gevolgen van klimaatverandering worden steeds zichtbaarder, maar de jongste klimaattop mislukte en de VS – de grootste vervuilers op aarde – kozen een president die belooft om juist meer olie te gaan opboren („Drill, baby, drill!”). NRC-columnist Carolina Trujillo introduceerde twee begrippen die verwoorden welk gevoel dit bij sommigen oproept: ondergangsoptimisme en uitsterfoptimisme. In haar woorden: „Hoe sneller onze predatorenbeschaving eraf ligt, hoe sneller de overgebleven natuur kan herstellen.”
Voorkauwgeneratie
„De generatie die nu in de lagere school zit, wordt de voorkauwgeneratie.” Dit schreef de Gentse econoom en hoogleraar Koen Schoors in het Vlaamse dagblad De Morgen. Hij vreest dat jongeren die opgroeien met AI minder goed in staat zullen zijn om zelfstandig en creatief te denken, omdat AI als het ware alles voorkauwt.
Natuurlijk hebben we de vraag of die vrees terecht is voorgelegd aan ChatGPT. Het antwoord komt er op neer dat het een zeer terechte vraag is – fijn – maar dat de inzet van AI niet per se hoeft te leiden tot vervlakking. Want: „Wanneer AI op een verantwoorde en slimme manier wordt ingezet, kan het juist creativiteit stimuleren en kennis verdiepen.” Vergelijkbare antwoorden kregen we van andere AI-tools, dus het zal wel waar zijn.
Zionist
Het woord zionist is aan het eind van de negentiende eeuw gemunt door de Joodse Oostenrijker Nathan Birnbaum (1864-1937). Lang had het een neutrale klank en betekende het simpelweg ‘aanhanger van het zionisme’, dus van de ideologie die een Joods thuisland of Joodse staat ondersteunt. Inmiddels is de gevoelswaarde van zionist sterk veranderd. Zie de protestborden tegen de oorlog in Gaza. Daarop zie je teksten als „Zionisme is fascisme”, „Zionisme is racisme” en zelfs „Zionisme is nazisme”.
„Als ik haatberichten krijg”, vertelde columniste Kitty Herweijer aan het begin van dit jaar in een podcast, „is het nooit kankerjood, maar kankerzionist. Mensen zeggen: ik heb geen hekel aan Joden, maar wel aan zionisten, maar alles wat vroeger op Joden werd geprojecteerd, wordt nu geprojecteerd op zionisten.”
Lees ook
Ook de taal werd polariserender in 2023