Van Baarle wint NK wielrennen bij de mannen, voor favoriet Van der Poel

Wielrennen Dylan van Baarle profiteerde van de numerieke meerderheid van de ploeg van Jumbo-Visma bij het kampioenschap. Zijn ploeggenoot Olav Kooij werd tweede, voor Mathieu van der Poel van Alpecin-Deceuninck.
Dylan van Baarle soleerde bij het NK in Limburg naar de winst.
Dylan van Baarle soleerde bij het NK in Limburg naar de winst. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Dylan van Baarle is zondag Nederlands kampioen wielrennen op de weg geworden bij de mannen. De 31-jarige renner van Jumbo-Visma kwam na ruim 220 kilometer als eerste over de finish in Sittard-Geleen. Van Baerle maakte het verschil op zo’n tien kilometer van de streep, toen de ontsnapte Frank van den Broek door de achtervolgers werd teruggehaald. Niemand kon Van Baarle bij zijn demarrage volgen, waarna hij alleen naar de winst kon rijden.

Daarachter probeerde Mathieu Van der Poel, met Van Baarles ploeggenoot Olav Kooij in het wiel, hem in het slot van de koers bij te halen, maar die pogingen waren tevergeefs. Jumbo-Visma speelde het tactische spel slim en profiteerde van het feit dat de ploeg tien renners in koers had, waarvan drie in de kopgroep. De moegestreden Van der Poel was de enige renner namens zijn ploeg Alpecin-Deceuninck in de kopgroep. Bij verschillende demarrages was hij niet weggekomen bij de kopgroep, waarna hij de sprint om de tweede plaats uiteindelijk teleurgesteld liet lopen.

Demi Vollering na haar winst op het NK. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Zaterdag werd Demi Vollering al Nederlands kampioen bij de vrouwen. De titel betekende het volgende succes in het seizoen van Vollering, die dit seizoen al dertien koersen won, waaronder Strade Bianche, de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik. Vollering profiteerde net als Van Baarle van een sterke ploeg om zich heen. Haar ploeg, SD Worx, verscheen met vier rensters aan de start, waaronder ook een andere favoriete, Lorena Wiebes. Zij eindigde uiteindelijk op de tweede plaats. Zestienvoudig Nederlands kampioen Marianne Vos kwam als derde over de finish.

De winst van Vollering betekent dat ze in de rood-wit-blauwe kampioenstrui mag aantreden in de Tour de France Femmes, de koers waarin ze tot de favorieten behoort. Ook Dylan van Baarle, de enige Jumbo-Visma-deelnemer bij de mannen die naar de Tour de France gaat, kan de komende maand zijn nationale kampioenstrui dragen in de grootse wielerronde van het jaar.

Lees ook: Met zijn overwinning in de Omloop maakt Dylan van Baarle zijn transfer naar Jumbo-Visma meteen waar