Valentijn Rensing mag pakweg 70 miljoen op zijn rekening bijschrijven na verkoop Youfone aan KPN

Verkocht ‘zijn’ Youfone afgelopen week aan KPN, voor 200 miljoen euro.

Winkel van telecomaanbieder KPN in een voormalige synagoge. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam
Winkel van telecomaanbieder KPN in een voormalige synagoge. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam

Valentijn wie?

Valentijn Rensing is inderdaad geen al te bekende naam. Bij Youfone zullen de meeste mensen waarschijnlijk vooral aan Ruben Nicolai denken, die in de commercials optrad als Marcelino Wunderlich, een schlagerzanger met een vet Duits accent. „Youfone is kwaliteit… Net als Marcelino!”

Valentijn Rensing (42) is degene die Youfone vijftien jaar geleden oprichtte. Hij was destijds eigenaar van een marketingbureau en kreeg toen de telefoniemarkt in het vizier. De grote providers maakten hun abonnementen veel te ingewikkeld, vond hij. Prijsvechter Youfone ging het helemaal anders doen. Eenvoudige contracten, zonder al te veel fratsen.

En? Eén groot succes?

Nou, nee. Al na twee jaar moest Rensing het faillissement aanvragen. Hij beging „alle fouten die je als start-up kunt maken”, zei hij later tegen vaksite De Ondernemer. „Te hoge IT-kosten, geen grip op debiteuren, negatieve marges, een te grote organisatie en onwetendheid; ik stapte in een business waar ik technisch weinig verstand van had.” Rechtszaken, problemen met crediteuren, zei Rensing, „alle ellende kwam voorbij”. Toch weigerde de ondernemer op te geven. Een dag na het faillissement kocht hij het bedrijf terug van de curator, samen met zijn huidige zakenpartner Theo de Rooij, die ook betrokken is bij de Nederlandse Energie Maatschappij.

Laat me raden: het faillissement is het beste wat Valentijn Rensing ooit is overkomen?

Inderdaad. Dat is precies wat hij jaren na dato zei – net als iedere andere ondernemer die ooit failliet is gegaan. In het al genoemde interview in De Ondernemer zei hij: „Eigenlijk zou iedere ondernemer dit een keer moeten meemaken, geen Nyenrode kan tegen een faillissement op.” 

Hij hield er ook wat ondernemerslessen aan over, waaronder: durf diep te gaan om iets te bereiken. Geloof in je eigen kunnen. En: pas op de centjes.

Goed, dat was in 2010. Als we vooruitspoelen zien we dus een verhaal met een happy end?

Jazeker. Afgelopen week werd bekend dat KPN, met 5,3 miljard euro omzet in 2022 een reus op de telecommarkt, Youfone overneemt. Daarmee krijgt het beursgenoteerde KPN er in één klap 540.000 klanten bij. En daar zijn de eigenaren van Youfone rijkelijk voor beloond: naar verluidt krijgen zij zo’n 200 miljoen euro. Volgens zakenblad Quote is de verdeling van de aandelen als volgt: Theo de Rooij zou 50 procent bezitten, Valentijn Rensing 35 procent en Marcel Penning (die ooit als stagiair bij Youfone begon en nu de technische man is) 15 procent.

Gaat Rensing nu met vroegpensioen?

Voorlopig blijft hij aan als directeur van Youfone, meldde hij afgelopen week aan Quote. Hij zal de Belgische tak van Youfone blijven bestieren; die is niet door KPN overgenomen. En hoewel hij de overname afgelopen week al „met een bescheiden glas champagne” heeft gevierd, is de deal nog niet definitief. KPN moet nog toestemming krijgen van de toezichthouders voor mededinging. Desalniettemin noemt Rensing – die straks pakweg 70 miljoen op zijn bankrekening mag bijschrijven – zichzelf al „een gelukkig mens”.

In afwezigheid van columniste Marike Stellinga, die met schrijfverlof is, kiest NRC elke zaterdag een persoon van de week.