Vakbond FNV tekent laatste cao-akkoord toch niet en wil opnieuw met NS onderhandelen

Vakbond FNV wil opnieuw in gesprek met de NS over de cao voor medewerkers van de spoorwegvervoerder en gaat het laatste onderhandelingsresultaat niet ondertekenen. Dat laat FNV Spoor vrijdag in een persbericht weten na overleg met de ledenraad. „Er bleek onvoldoende draagvlak onder de leden om de cao te ondertekenen. We nodigen NS daarom uit om de cao-onderhandelingen te hervatten”, aldus FNV.

Vorige maand bereikten de twee partijen een nieuw cao-akkoord. De onderhandelaars hadden het gevoel dat ze het maximale resultaat hadden behaald. Maar in de ledenraad van afgelopen woensdag bleek dat slechts 51 procent van de leden voor stemden. En van hen hadden „velen” nog kritiek op het resultaat. Dat laat zien dat er „geen breed draagvlak” is, stelt FNV nu. De overige 47 procent stemde tegen, 2 procent onthield zich van stemming.


Lees ook
Spoorstaking afgewend, cao-akkoord NS en bonden

Stakingen bij <strong>NS</strong> zijn van de baan nu er nieuwe cao-afspraken zijn. ” class=”dmt-article-suggestion__image” src=”http://nltoday.news/wp-content/uploads/2024/02/vakbond-fnv-tekent-laatste-cao-akkoord-toch-niet-en-wil-opnieuw-met-ns-onderhandelen.jpg”><br />
</a> </p>
<h2 class=Voorlopig geen staking

„In het onderhandelingsresultaat zitten zeer goede zaken, maar ook veel pijnpunten”, schrijft de woordvoerder FNV Spoor. Zo vinden leden bijvoorbeeld de loonsverhoging van 4 procent tot 6,6 procent (afhankelijk van de schaal) niet hoog genoeg voor de circa 20.000 medewerkers van de NS. „De opgelopen inflatieachterstand wordt hier lang niet mee gerepareerd.” Ook vinden de leden de regeling voor vrijstelling van nachtdiensten voor oudere werknemers niet eerlijk.

In 2022 legde het personeel van NS meerdere dagen het werk neer, waardoor het treinverkeer in Nederland op grote schaal werd ontregeld. Uiteindelijk wisten de vakbonden meer dan 9 procent loonsverhoging te onderhandelen, maar die overeenkomst liep tot eind 2023. FNV zegt vrijdag dat er voorlopig geen sprake is van een staking, maar ze willen opnieuw met NS onderhandelen. De NS laat aan ANP weten zich te gaan „beraden op het vervolg”.