Vadertje Vorst, mogen we een stabielere roebel?

Daar staat opeens, in de Russische zakenkrant RBC, een ingezonden brief aan Vadertje Vorst en Sneeuwmeisje, de Russische varianten op de Kerstman en zijn kleindochter. Het artikel is geschreven door Dmitri Pjanov, vice-voorzitter van de raad van bestuur van de bank VTB.

Pjanovs wens aan Vadertje Vorst: een stabielere roebel en en een betere aanpak door de Russische centrale bank van de hoge inflatie in Rusland, volgens een Engelstalige samenvatting van het stuk op de website Meduza.

De koers van de Russische roebel is de laatste tijd zeer volatiel. Vorige week moesten 113 roebels worden neergeteld voor één Amerikaanse dollar – de zwakste roebelkoers sinds februari 2022, toen Rusland zijn grootschalige oorlog tegen Oekraïne begon. Inmiddels is de roebelkoers wat aangetrokken, tot 106 roebel per dollar.

De zwakke en volatiele roebel is onder meer een gevolg van de nieuwste Amerikaanse financiële sancties, die buitenlandse transacties voor Russische bedrijven bemoeilijken. Pjanov ziet graag van Vadertje Vorst dat de Russische centrale bank pro-actiever is bij het stutten van de munt. Hij beschrijft volgens Meduza een moment van collectieve schok bij VTB. „We keken naar de wisselkoers (…) en waren verbijsterd – nog maar een paar maanden geleden was deze 90 roebel!”

Het lukt de centrale bank niet echt om de inflatie te beteugelen in Rusland, merkt Pjanov op. Het inflatiedoel is 4 à 4,5 procent op jaarbasis, de daadwerkelijke inflatie 8,5 à 9 procent.

De Russische inflatie is goeddeels het gevolg van de oorlogseconomie van Vladimir Poetin, zo legt econoom Janis Kluge uit in dit interessante interview van NRC-Ruslandcorrespondent Eva Cukier.


Liveblog
Economieblog


Tegenvaller voor Elon Musk, spanning in Franse politiek