De gemeenten Stichtse Vecht en Oudewater zijn „verontwaardigd” en vol „onbegrip” over het besluit van de provincie om locaties op hun grondgebied aan te wijzen voor windmolenparken. Volgens de provincie Utrecht is dit nodig omdat anders de doelen voor duurzame energie niet worden gehaald. Onzin, zeggen de gemeenten, met hun focus op zonne-energie voldoen ze wel degelijk aan die doelen. Een juridisch conflict is niet uitgesloten.
Begin 2024 riep de provincie gemeenten op plannen te maken voor de aanleg van wind- en zonneparken. In september bleek al dat energieregio U16, waar Stichtse Vecht en Oudewater onderdeel van uitmaken, ver achterbleven bij de doelstellingen. Als de gemeenten niet voor het einde van het jaar voldoende plannen zouden hebben, zou de provincie ingrijpen door locaties voor windparken aan te wijzen.
Daarbij is de keus deze week gevallen op een locatie tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de Vecht, ten noorden van Loenen aan de Vecht, en een gebied langs weerszijden van het spoor tussen Oudewater en Montfoort. De provincie heeft daarbij rekening gehouden met de „inspanningen” die alle gemeenten hebben gedaan om te voldoen aan de doelstellingen voor schone energie. De plannen van Stichtse Vecht en Oudewater waren, kortom, nog te weinig concreet.
‘Onrechtvaardig’
Duurzaamsheidswethouder Bas Lont bestrijdt dat Oudewater te weinig onderneemt op het gebied van de energietransitie. Al in 2021 besloot de gemeente tot 2030 enkel in te zetten op zonne-energie. Op dezelfde plek als waar de provincie de windturbines wil neerzetten, werkt Oudewater aan een zonnepark. „Dit besluit voelt onrechtvaardig”, zegt Lont. „Met een groot zonneveld ten noorden van het spoor wekken we straks meer energie op dan afgesproken”.
Het door de provincie aangewezen gebied is in het verleden als windparklocatie juist afgevallen bij de gemeente Oudewater, omdat broedende vogels en omwonenden te veel last zouden hebben van de turbines. Ook vreest Lont dat de procedure rond de windturbines de aanleg van het zonneveld vertraagt.
Volgens de provincie kunnen „wind en zon prima samengaan”, laat een woordvoerder weten. Het aanwijzen van de locatie „kan ervaren worden als doorkruisen” van de plannen voor het zonneveld, „maar het was al sinds januari 2024 bekend dat dit een kansrijk gebied is voor windenergie”.
Dit besluit is voor ons onacceptabel. De provincie grijpt allerlei argumenten aan om dwars door de lokale democratie te denderen
Ook Stichtse Vecht is boos over het besluit van de provincie. Net als Oudewater zet de gemeente in op zonne-energie, laat wethouder Dick Polman telefonisch weten. „Dit besluit is voor ons onacceptabel. De provincie grijpt allerlei argumenten aan om dwars door de lokale democratie te denderen.”
Hoewel Stichtse Vecht nog geen vergunningen heeft verleend voor zonnevelden, lukt het de gemeente volgens Polman om aan de 2030-doelstellingen te voldoen. „We lopen misschien iets achter op schema, maar zijn in het tweede kwartaal klaar voor zonne-initiatieven. Dan zijn nog wat jaren te gaan.” De gemeente zal „alle mogelijkheden” aangrijpen om zich te verzetten tegen de windparken. „Uiteraard werken wij op geen enkele manier mee.”
De provincie zegt in gesprek te gaan met de betrokken gemeenten over het vervolg. Omwonenden ontvangen in februari een uitnodiging voor een bewonersbijeenkomst.
Lees ook
Groningen worstelt met windturbines: moet een betrouwbare overheid plannen uitvoeren of juist bijsturen?