Utrecht wil sekswerk vanuit huis toestaan, in afwachting van landelijke wetgeving

Sekswerk kan onveilig zijn. Zeker als jouw werkwijze door de overheid niet toegestaan is, vertelt 29-jarige sekswerker Beau. Veel van haar collega’s werken vanuit huis. Dat mag niet. Stel je dan voor dat een klant je mishandelt, of berooft. Politie kun je niet bellen. Sterker nog, als de politie langskomt, loop je het risico dat je uit huis wordt gezet als je huisbaas het hoort. Beau kent verhalen van meerdere collega’s die dat is overkomen.

Ze vertelt het kalmpjes, aan een tafel in het kantoor van Belle. Dat is een hulpverleningsorganisatie voor (ex-)sekswerkers en is onderdeel van stichting De Tussenvoorziening. Naast haar zit Minke Fischer, manager van de stichting. En tegenover haar zit de Utrechtse wethouder Eelco Eerenberg. Hij kent de verhalen van Beau en heeft afgelopen jaren vaker met haar en haar collega’s gesproken.

Die gesprekken hield Eerenberg (Volksgezondheid, D66), omdat hij werkt aan nieuwe regels voor sekswerk. Maandag stuurde hij een deel daarvan naar de gemeenteraad in Utrecht. De wethouder wil sekswerk als beroep vanuit huis legaliseren, zonder een vergunningsplicht op te leggen. Utrecht is de eerste van de vier grote steden met dit voornemen. Een paar kleinere gemeenten, zoals Hilversum en Tilburg, gingen de stad voor.

Sinds de sluiting van de exploitatie op het Zandpad in 2013, is het legaal sekswerk in Utrecht ingewikkelder geworden

Wel stelt de gemeente een aantal voorwaarden. Die komen in een algemene plaatselijke verordening, regels op gemeentelijk niveau over de openbare orde en veiligheid. Zo mag per woning één bewoner sekswerk verrichten. De sekswerkers moeten minimaal 21 jaar zijn en minimaal drie maanden op een adres staan ingeschreven. En al het verdiende geld moet naar de sekswerker zelf gaan.

Het werd tijd, zegt Beau. Dat is trouwens haar werknaam, haar eigen naam is bij de redactie bekend. Ze noemt het, net als Fischer, een stap in de goede richting. Ze merkt bij anderen veel frustratie richting de gemeente Utrecht, omdat het in de afgelopen elf jaar steeds lastiger werd om legaal te werken. Telkens kwam de gemeente met plannen, telkens mislukten die. Mensen verloren hun vertrouwen en hun geduld.

Ingewikkelder

Legaal sekswerk is in Utrecht sinds 2013 ingewikkelder geworden. In dat jaar sloot de gemeente de exploitatie op het Zandpad, een weg langs de Utrechtse Vecht, vanwege vermeende mensenhandel. Sekswerkers ontvingen daar klanten op woonarken. In 2021 volgde de sluiting van een tippelzone aan de Utrechtse Europalaan.

Sindsdien is de gemeente zoekende naar hoe sekswerk een legale invulling te geven. Ze verkende nieuwe locaties voor raamprostitutie, bijvoorbeeld. En de gemeente wilde een nieuw Zandpad, maar het lukte niet om een organisatie te vinden die de werkruimtes zou realiseren en exploiteren.

Een expertcommissie onder leiding van oud-minister van Justitie en D66-politica Winnie Sorgdrager volgde. Zij zag dat sekswerkers in de praktijk veel online afspraken maakten. Die werving maakt grootschalige raamprostitutie volgens haar niet meer passend. Sekswerkers werken bovendien in de praktijk al meer vanuit huis, zag ze. Eén van haar adviezen uit 2022 was daarom: sta sekswerk vanuit huis en op kleinschalige plekken toe.

Sekswerkers willen graag kleinschalige plekken, omdat ze elkaar dan in de gaten kunnen houden

Die kleinschalige plekken willen sekswerkers graag, omdat zij elkaar dan in de gaten kunnen houden, schreef Sorgdrager. Tegelijkertijd verwachtte ze dat kleinschaligheid minder criminaliteit aantrekt én minder impact heeft op de buurt. Op zo’n locatie zou ook hulpverlening aanwezig kunnen zijn. En door met toestemming vanuit huis te werken, hoopte Sorgdrager ook dat misstanden sneller gemeld worden.

Sorgdrager adviseerde om proef te draaien met kleinschalige locaties en met thuiswerken, en om vervolgens goed te monitoren wat dat doet met de Utrechtse branche.


Lees ook
Wie wonen en werken er nu op de peesboten van het Zandpad?

Jonathan Straatman en Daan Bramer richtten op één van hun arken een Zandpadmuseum in. Alles is er nog precies zoals het was toen de boot aan het Zandpad lag.

Kritiek

Dat de gemeente Utrecht dit nu voor het eerst gaat doen, is een voortvloeisel daaruit, zegt wethouder Eerenberg. Wat ook meespeelt: landelijk laat wetgeving op zich wachten. In 2021 diende toenmalige staatssecretaris van Justitie Ankie Broekers-Knol (VVD) het wetsvoorstel Regulering Sekswerk in. Tot een stemming is het nog niet gebracht. Vanuit de sector kwam kritiek. De wet staat namelijk sekswerk vanuit huis toe, míts je een vergunning met strenge voorwaarden aanvraagt.

Lang niet alle sekswerkers zullen zich registreren, voorspellen Beau en Fischer. Vanwege het stigma, en de angst dat hun registratie in verkeerde handen komt. Als dat gebeurt, zouden ze hun woning of hun kinderen kwijt kunnen raken. Dan blijft over: niet registeren. „En als je je niet registreert, ben je illegaal, en ben je veel minder beschermd”, zegt Fischer. Ook de wethouder ziet een risico voor een averechtse werking van zo’n registratieplicht. Mochten de landelijke regels er toch komen, dan heeft dat gevolgen voor zijn plannen. „Maar zover is het nog niet”, zegt hij.

Ook gemeenten zijn verdeeld over het landelijke wetsvoorstel, bleek uit maandag gepubliceerd onderzoek van de NOS. Een gedeelte van de gemeenten is niet blij met het wetsvoorstel, omdat ze bij thuiswerken minder zicht zouden hebben op eventuele misstanden. Andere gemeenten zijn, net als Beau en Fischer, juist bang dat de registratieplicht kwetsbare groepen in de illegaliteit doen verdwijnen.

Verbeterpunten

Dat de gemeente Utrecht nu zélf regels maakt en niet kiest voor een vergunningenstelsel, vinden Beau en Fischer een stap in de goede richting. Al zien ze ook al verbeterpunten. Fischer noemt de leeftijdsgrens. Zij ziet in de praktijk óók mensen die achttien zijn dit werk doen. „Je loopt het risico dat zij ondergronds gaan.”

Beau is niet blij met de voorwaarde dat je maar met één bewoner per woning mag werken vanuit huis. Als je alleen bent, kan niemand je in de gaten houden, zegt ze. Dan kunnen mensen je ook minder snel helpen als het fout gaat. Zij zou daarom het liefst met een paar collega’s op dezelfde plek werken. De wethouder zegt ook kleinschalige locaties voor sekswerk in Utrecht te willen. Mensen met plannen, kunnen zich bij hem melden, zegt hij.

Maar is het wel veilig als de gemeente niet eens wéét waar sekswerkers aan het werk zijn? Het alternatief, zeggen Fischer en Beau, is dat sekswerk ondergronds gaat. Zoals dat nu al grotendeels gebeurt. Dan ben je, zegt Fischer, véél kwetsbaarder.


Lees ook
Halsema vindt Amsterdam-Zuid de meest geschikte locatie voor een erotisch centrum

Protestmars op de Wallen  tegen de komst van een erotisch centrum, in oktober van dit jaar.